"Zabraniti upotrebu reči Šiptar i šiptarsko u sudu"

Podgorica -- Potpredsednik crnogorskog parlamenta i poslanik koalicije "Albanci odlučno" Genci Nimanbegu uputio je pismo predsedniku Višeg suda u Podgorici Borisu Saviću.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

On je pismo uputio zbog "dozvoljavanja vređanja Albanaca u sudskom postupku", koji se vodi protiv osumnjičenih za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine, prenosi RTCG.

Navodi se da je Nimanbegu u pismu Saviću napisao da tokom celog sudskog procesa, učesnici svih strana u postupku - optuženi, svedoci, ali i advokati, pa čak i sudija Suzana Mugoša "upotrebljavaju reči Šiptar, šiptarsko".

"Napominjem da su ove reči za nas Albance uvredljive i potcenjivačke, a sud bi samim svojim bićem i aktivnostima trebalo da zaštiti dignitetet svih i da ne dozvoli upotrebu reči, koje bi na bilo koji način bile u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Crne Gore", naveo je Nimanbegu u pismu.

On je od Savića zatražio da spreči upotrebu tih reči u sudnici "jer se na taj način vređa jedan narod, koji sa ovim postupkom očigledno nema nikakve veze".

"Molim Vas da ovo protestno pismo prosledite i postupajućoj sudiji, gospođi Suzani Mugoša, koja ne samo da dozvoljava upotrebu tih reči, već iste i diktira u zapisnik", zaključio je u pismu Nimanbegu.

Region

strana 1 od 118 idi na stranu