Tačka na "slučaj sekretarke Skupštine": Traži se smena

Agencija za borbu protiv korupcije dostavila predsednici Skupštine Maji Gojković predlog za razrešenje generalnog sekretara parlamenta Svetislave Bulajić.

Izvor: Tanjug, "Politika"

Sreda, 07.02.2018.

07:42

Tačka na
Foto: EPA / Koèa Sulejmanoviæ Foto: EPA / Koèa Sulejmanoviæ

Kako piše "Politika", takav zahtev upućen je zbog toga što je Bulajićeva protivzakonito sebe upućivala na službene puteve u inostranstvo i naplaćivala dnevnice, ali i obračunavala prekovremeni rad.

Ovo je, kako navodi list, drugostepena odluka, pa je parlament obavezan da po njoj postupi u roku od 60 dana, a to će, kako je rečeno u kabinetu predsednice, biti učinjeno na prvoj narednoj sednici i time bi trebalo da bude stavljena tačka na "slučaj sekretarka", koji mesecima potresa skupštinu i otežava joj rad.

Kako se navodi u dokumentu u koji je "Politika" imala uvid, Agencija za borbu protiv korupcije je rešenjem od 19. oktobra prošle godine utvrdila da je Bulajićeva tokom obavljanja javne funkcije u 2017. godini sebe upućivala na službena putovanja u Istanbul, Kijev, Edinburg i Varšavu i naplatila devizne akontacije na ime dnevnica.

Ona je, takođe, mimo zakona isplatila sebi 163.061 dinar na ime prekovremenog rada. Sekretarka, kako je navedeno, nije obavestila agenciju da je u pomenutom slučaju u sukobu interesa, zbog čega joj je izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije generalnog sekretara.

U obrazloženju rešenja, agencija je navela i izjave koje joj je dala Bulajićeva kada je pokrenut postupak protiv nje, tako je, između ostalog, rekla da "agencija nije uzela u obzir osobenost rada Narodne skupštine, gde je prekovremeni rad uobičajena pojava, pogotovo u danima kada se održavaju sednice Narodne skupštine".

Agencija je, međutim, između ostalog ocenila da su navodi o dugogodišnjoj praksi bez uticaja "s obzirom na to da je ta praksa u suprotnosti sa obavezama funkcionera propisanih zakonom".

U zaključku se kaže: "Prilikom odlučivanja o vrsti mere koju treba izreći u konkretnom slučaju, ocenjeno je da se izricanjem mere upozorenja ne bi postigla svrha primene Zakona o agenciji, s obzirom na to da da se posledice postupanja funkcionera suprotno Zakonu o agenciji ne mogu otkloniti. Stoga je zaključeno da je mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije generalnog sekretara jedina odgovarajuća mera u konkretnom slučaju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: