Putin i zvanično registrovan kao kandidat na izborima

Moskva -- Ruska Centralna izborna komisija registrovala je danas predsednika Vladimira Putina kao kandidata na narednim predsedničkim izborima zakazanim za 18. mart.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Putin se na ovim izborima kandiduje kao samostalni kandidat, a za registraciju mu je bilo neophodno da sakupi najmanje 300.000 potpisa birača. Putin je međutim, sakupio 1,6 miliona potpisa, a CIK-u je predato više od 314.000.

CIK je ranije registrovala kao kandidate na predsedničkim izborima lidera Liberalno demokratske partije Rusije Vladimira Žirinovskog i kandidata Komunističke partije Rusije Pavla Grudinina.

Još pet kandidata očekuje registraciju - Ksenija Sobčak, Maksim Surajkin, Grigorij Javlinski, Sergej Baburin i Boris Titov.

Prema nedavnim rezultatima ankete prokremljovskog Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja, Putin će osvojiti oko 70 odsto glasova.

Analitičari smatraju da Kremlj teži izlaznosti od 70 odsto i 70 odsto glasova za Putina, jer će u tom slučaju simbolični nivo podrške Putinu u zemlji biti više od 50 odsto od ukupnog broja birača.

Svet

strana 1 od 467 idi na stranu