Grčka želi da ime Makedonije bude na "slovenskom"

Grčka želi da za Makedoniju pronađe ime koje bi bilo isključivo na “slovenskom“ jeziku i u svim međunarodnim varijantama.

Izvor: B92

Utorak, 30.01.2018.

19:18

Grčka želi da ime Makedonije bude na
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

To je rekao ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas.

“Ono što je važno je da ime u složenici ne bude na engleskom nego na jeziku ove zemlje, dakle bez ikakvog prevođenja“, rekao je on.

To bi značilo da je prihvatljivo rešenje reč Makedonija, ali ne i “Macedonia“, prenosi “Indeks“.

Posrednik UN u sporu Atine i Skoplja oko imena makedonske države Metju Nimic izjavio je da nema smisla da se još dugo čeka na rešenje problema.

Kako je rekao posle sastanka sa grčkim zvaničnicima, ti problemi više od četvrt veka opterećuje odnose dve zemlje i koči Makedoniju na putu ka EU i NATO.

"Verujem da bi bi trebalo da iskoristimo postojeći zamah", rekao je Nimic novinarima posle razgovora sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom u Atini.

"Mislim da je došlo vreme za donošenje odluke i, po mom mišljenju, u pitanju su nedelje razgovora da bismo videli gde smo" dodao je posrednik UN koji posle Atine odlazi na razgovore sa zvaničnicima u Skoplju.

On je rekao da veruje da i u Atini i u Skoplju posotiji volja da se pokuša da se dođe do rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: