Info / Politika 102

Brnabićeva posle hitnih konsultacija: Nosim pismo u Brisel

Beograd -- Predsednik i Vlada Srbije obratiće se Evropskoj komisiji pismom u kojem će tražiti odgovor na niz pitanja, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug

Ona je navela da će se predsednik i Vlada obratiti EK povodom stava da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, i pre svega postaviti pitanje - da li za EU važi jedno međunarodno pravo, ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU.

Brnabićeva je to navela posle konsultacija kod predsednika Aleksandra Vučića

"Realno nas je jako iznenadio stav Evropske komisije i sve ono što je govorio portparol. Hteli smo da vidimo kako da reagujemo u smislu šta sve dalje treba da pitamo Komisiju", rekla je Brnabićeva novinarima posle konsultacija državnog vrha kod predsednika Srbije.

"Među pitanjima će biti i da li međunarodno pravo važi za EU ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU", rekla je premijerka.

"Ja putujem u Brisel u ranije dogovorenu posetu, 10. i 11. oktobra i svakako ću tada odneti naše pismo i svakako će ovo biti jedna od tema", rekla je predsednica vlade.

Brnabićeva je navela da će pismo biti prosleđeno i svim državama koje nisu priznale tzv. državu Kosovo, da im se zahvalimo i damo na znanje koliko je važno što nisu to učinili i koliko su bili u pravu kada su branili i verovali u međunarodno pravo.

Ona je rekla da će pismo biti poslato i onima koji su priznali Kosovo, kako bi im se postavila ista pitanja, "a možda oni imaju neke odgovore za Srbiju".

Da podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić sazvao konsultacije nakon saopštenja Evropske komisije da je katalonski referendum nelegalan, ali da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti.

Evropska komisija, osim toga, u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji "nije bilo legalno".

Komentari 102
Čitajte
Pošalji komentar