Ako ne prizna arbitražu, Hrvatska ne može u Šengen prostor

Brisel -- Hrvatska neće moći da se priključi Šengenskom prostoru jer ne prihvatae međunardonu presude o granici sa Slovenijom, kaže jedan slovenački diplomata.

Izvor: Beta
Podeli
Getty images
Getty images

Kako prenosi briselski sajt Euraktiv, državni sekretar slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Iztok Mirošič rekao je da bi bilo "veoma smešno da zemlja pristupi Šengenskom sporazumu, ako se ne zna koje su granice važeće, da li one one koje je odredila međunarodna presuda ili granica za koju Hrvatska kaže da je granica".

"Vladavina prava znači i poštovanje međunarodnog prava", rekao je Mirošič, dodajući da ni Slovenija nije zadovoljna arbitražnim sporazumom, koji je, ipak, ocenio kao "izbalansiran" i ni u čiju korist.

Slovenački diplomata međutim nije rekao da će Slovenija staviti veto na zahtev Hrvatske za ulazak u Šengen, što zahteva jednoglasnu odluku zemalja članica. "Nisam to rekao", odgovorio je na pitanje Euraktiva.

Mirošič je dodao da je šestomesčni period za primenu sudske presude samo početak i da njegova zemlja želi da to radi sa Hrvatskom. "Spremn smo da sačekamo Hrvatsku, da razmisli, da razmisli o međunarodnom pravu", dodao je.

Mirošič je kazao da će ta odluka predstavljati presedan za Zapadni Balkan i da je cilj procesa od početka da posluži kao primer za rešavanje sličnih problema u budućnosti.Slovenački diplomata je priznao da je slovenaćčka strana "grešila" tokom procesa. Ali to, prema sudu, ne daje pravo Hrvatskoj da izađe iz procesa.

"Očekujemo da Hrvatska uzme u obzir šire regionalno okruženje", ponovio je Mirošič, koji je dodao da se prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, tokom Bledskog strateškog foruma koji je u toku, ponudio da bude i medijator.

"Ne znam da li je to sada pogodno dok se pripremamo za šestomesečni period primene presude, ali računam na Komisiju da će učiniti sve što može za primenu medjunarodnih oobaveza zemalja članica", rekao je Mirošič

Region

strana 1 od 3484 idi na stranu