Britanci nemaju pojma o Bregzitu, biće gore nego što misle

Bregzit se čini kao gotova stvar, "pobeda slobodnih Britanaca nad kvarnom Evropskom unijom", koja ne može ništa da uradi kako bi sačuvala svoju poziciju.

Izvor: B92

Sreda, 03.05.2017.

09:55

Britanci nemaju pojma o Bregzitu, biće gore nego što misle
Getty Images

Razgovori evropskog tima, predvođenog predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom sa britanskom premijerom Terezom Mej počeli su loše, "nova čelična lejdi" želi da održi tu reputaciju, dok je "prvi evropljanin frapiran njenim stavom".

Britanska javnost, prema rečima bivšeg ministra Denisa Mekšejna je mogla da vidi Bregzit samo iz ugla sukoba Velike Britanije i Evropske unije i nikako drugačije. Glas 27 članica Evropske unije po tom pitanju je ostao u magli, a one se, iz kancelarije u Briselu, pitaju mnogo.

Dodaje i da su svi uslovi Bregzita bili savršeno jasni i pre početka pregovora, ali nije imao ko da ih prenese javnosti, dok javnost nije naročito ni bila zainteresovana da to sazna.

On u tekstu za Independent navodi da su detalji prvog razgovora šokantni.

"Mejova je rekla Junkeru da Britanija neće da plati nijedan od računa niti da izvrši nijednu od finansijskih obaveza. Ona je insistirala da svi pregovori budu tajni i bila je iznenađena kada je Junker rekao da će izveštaje o tome dati nacionalnim parlamentima. Junker je istakao da ukoliko Britanija napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju da će imati niži status "treće zemlje" od Turske", navodi Independent.

Britanska premijerka je imala odgovor i na to.

"Evropska unija je pravna konstrukcija, a ne golferski klub. Rečeno joj je i da uzimajući u obzir vreme koje je bilo potrebno za pregovore sa Kanadom i Hrvatskom, da će biti neophodne godine pregovora kako bi se finalizirao trgovinski ugovor između EU i Velike Britanije. Tim Evropske unije je napustio Dauning strit u stanju šoka. Junker je potom u kasnim večernjim satima uputio poziv Angeli Merkel kako bi izrazio svoj pesimizam o nedostatku znanja ili razumevanja o u Londonu o politici Evropske unije prema Bregzitu", dodaje se.

Posle Junkerovog poziva Merkelova nije bila oduševljena.

"Ona se obratila Bundestagu rečima da Britanija boluje od iluzija u vezi sa Bregzitom... Iznenađujuće je da su svi iznenađeni. U listu Politiko su funkcioneri konzervativnih evropskih partija govorili da Evropljani neće da plaćaju račune Britancima, da neće da pristanu na blokade, kao i da treba da budu prihvaćeni uslovi za pregovaranje", navodi se.

Autor teksta je istakao i da britanska javnost nema pravi uvid u proces pregovaranja, kao i da ako Britanija ne bude potpuno upoznata sa celim procesom da će finalni ishod biti daleko gori od onoga što su mislili i najgori pesimisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: