FOTO: Džihadističke poruke na večnoj kući srpskih boraca

Subotnje jutro je donelo strah u "relativno mirnoj zemlji" Češkoj – nepoznati vandali su grafitima ispisali preteće poruke na pravoslavnoj crkvi.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 29.04.2017.

11:25

FOTO: Džihadističke poruke na večnoj kući srpskih boraca
TANJUG/ CEDOMIR PETARIC

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Pragu nalazi se kripta sa posmrtnim ostacima srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, a tu je sahranjen i Franc Kafka.

TANJUG/ CEDOMIR PETARIC
Protojerej Srđan Jablanović je rekao da je u četvrtak “došao neki čovek u crkvu, nešto se kao klanjao, zapretio našoj ženi koja prodaje sveće, rekao ''Svi ćete vi goreti u paklu''”, a da je onda došla policija i odvela ga, ali je on ubrzo pušten.
TANJUG/ CEDOMIR PETARIC
Jablanović kaže da je taj čovek bio mlađi, visok, imao je kapuljaču i da je govorio odlično češki i ruski jezik, te da je moguće da je muslimanske veroispovesti.
TANJUG/ CEDOMIR PETARIC
Takođe, u kripti crkve centralno mesto zauzima krst posvećen kralju Aleksandru Karađorđeviću, u dnu krsta se čuva deo njegove odeće- košulje natopljene krvlju iz atentata u Marseju.
TANJUG/ CEDOMIR PETARIC
Danas je ova crkva centar okupljanja pravoslavnih ljudi u Češkoj, posebno u Pragu. Crkva je otvorena svaki dan, što je retkost u Češkoj, gde se obično služi liturgija nedeljom, a ostalo vreme su zatvorene crkve i nisu otvorene kao kod nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

22 h

Podeli: