Vučić s Mekejnom: Razgovor išao u tri pravca

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je s američkim senatorom Džonom Mekejnom razgovarao "u tri pravca".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

"Prvo, to je održavanje mira i stabilnosti u regionu. Drugo, to su naši bilateralni odnosi. Treće je učešće Srbije u globalnim tokovima i naši stavovi o važnim pitanjima u svetu", naveo je Vučić na konferenciji za medije posle sastanka s Mekejnom.

Kako kaže, on i Mekejn su imali "uspešan radni ručak".

"Razgovarali smo o tome da ćemo mnogo i vremena i snage uložiti u očuvanje mira, o našim naporima da se što pre nastavi dijalog u Briselu, kao i o izgradnji odnosa sa Crnom Gorom, Makedonijom, Albanijom na najbolji mogući način", kaže Vučić.

Vučić je rekao i da je su on i Mekejn razgovarali i o mirovnim operacijama, evropskom putu Srbije, međusobnim odnosima dve zemlje, vežbama i aktivnostima.

"Imali smo osam zajedničkih vežbi u 2016, predviđeno je šest ili sedam u 2017. i preko stotinu zajedničkih aktivnosti. To je veoma korektna saradnja", rekao je Vučić.

On je naveo i da je Mekejnu ponovio da Srbija ne želi da pripada nijednom vojnom paktu.

"Hvala Mekejnu na poseti, jedan je od važnih ljudi u SAD i hvala mu što pokazuje brigu za Zapadni Balkan. Hvala mu što mu nije teško da čuje nešto drugačije reči u Srbiji nego u drugim zemljama regiona", rekao je Vučić i naveo da je Mekejn uvek dobrodošao u Srbiji.

Mekejn je bio kandidat na predsedničkim izborima u SAD 2008. godine, ali je poražen od Baraka Obame.

Vučić i Mekejn su se pre konferencije za medije sastali u vili "Mir". Opširnije - OVDE.

Pročitajte još:

Mekejn: Zabrinut sam zbog Rusije, dva svetska rata počela ovde

Info

strana 1 od 46479 idi na stranu