Tramp za inauguraciju hteo paradu tenkova, Pentagon odbio?

Donald Tramp, koji će danas i zvanično postati predsednik SAD, za svoju inauguraciju imao je posebne zahteve od Pentagona, ali mu to nije pošlo po planu.

Izvor: B92

Petak, 20.01.2017.

09:12

Tramp za inauguraciju hteo paradu tenkova, Pentagon odbio?
Foto: Gettyimages

Prema Trampu, ako želite biti veliki i važan predsednik, morate pokazati snagu svoje vojske. Za početak, odmah na inauguraciji.

U razgovoru za “Vašington post” ove nedelje, rekao je kako se želi pohvaliti snagom američke vojske, pa i na ulicama Vašingtona.

"Vojska će možda preleteti preko Njujorka i Vašingtona. Mislim, zapravo ćemo pokazati svoju vojsku", rekao je on.

Tramp ima viziju vojne parade kakvu bi hteo napraviti i hteo je upravo da takva vojna parada, s potpunim prikazom vojne moći SAD, obeleži prvi dan njegovog mandata.

Tako su u njegovom timu za organizaciju inauguracije došli na ideju da se u inauguracijsku paradu uključe tenkovi i bacači raketa. Kako je izvor iz inauguracijskog odbora rekao “Hafington postu”: "Odmah smo se setili parada s Crvenog trga i iz Severne Koreje."

Navedene parade se često doživljavaju kao preterano pokazivanje “vojnih mišića”, a čini se kako Tramp želi upravo to, prenosi portal “Indeks”.

Pentagon ,ipak, nije bio za saradnju, kažu izvori.

Iako su spremni za saradnju na organizaciji inauguracije, ovu ideju su odbili, jer su zaključili kako bi masivni tenkovi oštetili puteve, dok su neki bili zabrinuti kako bi izgledala parada tenkova i bacača raketa u centru Vašingtona.

Pentagon ipak nije odbio sve Trampove ideje, te je dobio pet grupa od četiri vojna aviona za inauguracijsku paradu, po jedan od svake grane vojske.

Vazdušne snage planiraju imati četiri borbena aviona kao i mornarica, vojska dolazi s četiri helikoptera, marinci s četiri letelice, dok obalska straža planira da preleti s četiri helikoptera za spasavanje.

Ovakvi zahtevi su svakako netipični za inauguraciju predsednika SAD, te više spadaju u planove vojne parade u Rusiji ili Severnoj Koreji. Na Obaminoj inauguraciji nije bilo preletanja vojnih aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: