MKD zahteva od Srbije: Koristite ispravan naziv za nas

Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je diplomatskim putem od Srbije da koristi, kako navode, ispravan naziv Republika Makedonija, javlja MIA.

Izvor: B92

Petak, 20.01.2017.

13:48

MKD zahteva od Srbije: Koristite ispravan naziv za nas
Foto: Thinkstock

Taj potez usledio je nakon što je na priznanicama za putarinu u Srbiji upotrebljen naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" i skraćenica BJRM (na engleskom FYROM), navodi makedonska agencija.

"Korišćenje tog naziva i njegove skraćenice, umesto ustavnog naziva Republika Makedonija, protivno je diplomatskim odnosima koje održavaju Republika Makedonija i Republika Srbija. Tu nedoslednost trebalo bi odmah ispraviti", ističe se u saopštenju makedonskog Ministarstva.

Ministarstvo izražava uverenje da "provokacija koja vređa osećanja građana Makedoniji nije odraz dobrosusedskih odnosa", dodajući da je "neprimereno i sramno da susedi koriste uvredljiva imena", navodi MIA.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je početkom godine da je Srbija pogrešila što Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, jer je ona priznala Kosovo.

"Srbija je napravila veliku grešku zbog toga. Cela Evropa i svet koriste naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a mi smo našoj braći Grcima udarili šamar i sad očekujemo od Grka da oni ne priznaju Kosovo, a Makedoniju smo priznali vređajući Grke, a oni (Makedonci) uvek glasaju za Kosovo. Ja moram da kažem da smo budale. Evo, upotrebiću nediplomatski izraz", rekao je Dačić.

Iz Makedonije su na to reagovali apelom na srpske političare da budu odgovorni i ne ruše prijateljstvo Srbije i Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: