"Srbija traži Haradinaja za dela za koja mu nije suđeno"

Srbija traži izručenje Ramuša Haradinaja za nova dela koja nisu bila u optužnici Haškog tužilaštva i za to ima dokaze, tvrdi advokat Toma Fila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP
Tanjug/AP

"Haško tužilaštvo je Haradinaja optužilo tako da on bude oslobođen. Tužilaštvo ima mehanizme da optužnicu, ukoliko želi, napiše tako da ona bude odbijena, odbačena ili da predmet zastari, rekao je Fila za Tanjug povodom ocena međunarodnih pravnih stručnjaka da Haradinaj može biti izručen Srbiji samo ako se zločini za koje ga tereti Srbija razlikuju od onih na osnovu kojih mu je suđeno u Hagu.

Upitan pod kojim uslovima Francuska može Srbiji da izruči Haradinaja, Fila kaže da tamošnji sud mora na osnovu naših dokaza da utvrdi da slučaj protiv Haradinaja nije politički, a mi sud treba da uverimo da suđenje Haradinaju u Beogradu ne bi imalo političke implikacije.

Fila, koji je zastupao optuženike pred Haškim tribunalom, napomenuo je da je lično pesimista u pogledu pozitivnog odgovora Francuske na naš zahtev za izručenje.

"Reakcija celog zapada je da mi ne treba da raspisujemo poternice i da zločini počinjeni nad Srbima ne treba da budu kažnjeni", rekao je Fila.

On takođe smatra da je za Srbiju neprihvatljiv predlog Marka Elisa, izvršnog direktora Međunarodne advokatske komore prema kojem Srbija ima mogućnost da prizna da se radi o politički osetljivom pitanju i da zatraži od Francuske da ona podigne optužnicu i sudi Haradinaju na osnovu principa univerzalne jurisdikcije o ratnim zločinima.

"To je mač sa dve oštrice", naveo je Fila.

On veruje da bi Francuzi odbili da to prihvate, a da bi Srbija tako priznala da bi suđenje bilo političko.

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je danas francuskim pravosudnim organima zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja.

Uz zahtev za izručenje poslata je i prateća dokumentacija prevedena na fransuski jezik na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje Haradinaja Srbiji.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu