"Glasala sam jer želim nešto svoje... Ima tu i inata"

Na glasačkim mestima u centru Banjaluke nema ni gužve ni redova, a građani ističu da su glasali jer žele da se 9. januara i dalje slavi kao Dan Republike.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2016.

15:25

Foto: Tanjug

"Izašla sam na referendum i glasala, jer želim da se 9. januar i dalje slavi kao Dan Republike Srpske, da imamo nešto svoje. Ima tu i inata i svega", rekla je za Betu penzionerka Milja Momčilović.

Većina onih koji su izašli na referendum deli njeno mišljenje, ističući da narod Republike Srpske ima pravo da odluči o tome koje će praznike slaviti, a na da mu to nameću drugi ili zabranjuje Ustavni sud.

Prema procenama, većina građana će izaći na referendum.

Neki Banjalučani agenciji Beta rekli su da neće izaći na referendum jer smatraju da vladajuće strukture u RS "zloupotrebljavaju narod za svoje političke ciljeve", te da je licemerno pozvati građane da izađu na izjašnjavanje, a istovremeno najaviti sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH.

Oni kažu da će se pitanje Dana Republike na kraju morati rešiti političkim dogovorom, a da su vlasti u RS ostale pri odluci da održe referendum, bez obzira na mogućnost ozbiljnih sankcija i izolacije ovog bh. enteta.

Atmosfera u gradu je uobičajna, osim što je ispred glavnih entitetskih institucija prisutno više policajaca, naoružanih dugim cevima.

U Republici Srpskoj danas se održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li podržavaju da se 9. januar proslavlja kao Dan republike.

Vlasti u RS odlučile su da održe referendum i nakon što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio održavanje referenduma

Ustavni sud je u novembru prošle godine naložio vlastima RS da promene Zakon o praznicima, u delu koji se odnosi na obeležavanje Dana republike 9. januara, jer taj datum smatraju diskriminatorskim po građane RS koji nisu Srbi i pravoslavci.

Na taj dan RS slavi i svoju krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: