EU nakon "raskida": I dalje smo za širenje EU

Beč -- Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je u Beču da ishod referenduma u Velikoj Britaniji ne sme i neće zaustaviti proces širenja EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

“EU je i dalje privržena širenju EU i u to nema sumnje. Nastavićemo posao koji smo započeli, a koji nije ni blizu završetka", poručio je Han na konferenciji “Javna uprava kao osnova za evropsku integraciju”.

Han je rekao da je poslednjih godina mnogo toga postignuto na Balkanu i da se ne sme sada biti umoran ili razočaran posle jučerašnjeg referenduma.

Možda mnogi danas, ako se priča o proširenju EU, mogu imati kritički komentar zbog poslednjih događaja, ali strategija EU mora sadržati konsolidaciju Evrope.

“Svesni smo i bili smo to i ranije da je proces širenja nešto što iziskuje vreme i zato radije govorim o procesu nego o pregovorima”, naglasio je Han.

Evropski komesar priznao je da odluka građana Velike Britanije predstavlja neku vrstu “reza” za EU, ali ona ne znači da će Unija izmeniti svoju politiku.

Savet Evrope: Odluka se mora poštovati

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland ocenio je da demokratska odluka sa referenduma u Velikoj Britaniji mora da se poštuje.

Osim toga, on je rekao i da EU sa Velikom Britanijom treba da obezbedi najbolji mogući ishod i za građane EU i za građane Britanije.

Svi sada treba da se fokusiraju na ono što ujedinjenjuje našu porodicu evropskih naroda, demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona, navodi se u saopštenju iz Strazbura.

On je kazao da se sada mora razmotriti ishod referenduma, koji mora biti poštovan.

Prema njegovim rečima, bilo je očekivanja da će ishod biti drugačiji, ali je EU spremna i na ovaj rezultat.

“Očekujem i zahtevam da, ako već postoji sada odluka o istupanju, pregovori o tome moraju biti brzo vođeni. Potrebno je da to činimo zbog naših građana kako ih ne bismo predugo držali u neizvesnosti”, naglasio je Han dodajući da je važno da se građanima prenese da je EU stabilna i pošalje poruka izvan da je Unija i dalje odgovoran i pouzdan partner na kojeg treba računati.

On je istakao da je neophodna konsolidacija EU i da se povuku pouke, te da se ne može jednostavno preći na dnevni red.

Han smatra da EU može mnogo toga da ponudi i da je i dalje atraktivna, na šta često zaboravljaju građani Unije.

On je podsetio da je EU najveće globalno tržište, koje ostvaruje 20 odsto globalnog prihoda.

Migracija će biti najveći izazov u prvoj polovini ovog veka, rekao je ukazujući na Afriku, gde stanovništvo rapidno raste, pa je neophodno tome se posvetiti.

On je podvukao da je jedan nekadašnji belgijski ministar rekao da su sve evropske zemlje male, ali da to neke od njih još nisu spoznale, što važi, kako je naglasio, i za današnju situaciju.

Kada je reč o predstojećem pariskom Samitu o zapadnom Balkanu, nastavku Berlinskog procesa, Han je podvukao da ova godina mora biti godina pravih napredaka, kako bi građani videli da postoji nešto konkretno, a ne samo zaključci konferencija.

“To mora biti naš prioritet, ako ne i opsesija”, poručio je komesar dodajući da investicije bez reformi nemaju smisla, zbog čega je važno da se reforme nastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu