Zagreb: Oslobođen je zločinac, sramno i šokantno

Hrvatski državni vrh izrazio je razočaranje oslobađajućom haškom presudom lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

15:42

Zagreb: Oslobođen je zločinac, sramno i šokantno
Thinkstock

Prvi potpredsednik Vlade i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko rekao je da je zgrožen i konsterniran nepravdom.

"Oslobođen je jedan zločinac i harlekin koji se smeje nama i celom svetu", rekao je Karamarko na Plitvicama", prenosi Hrvatska televizija.

Predsednik Sabora Željko Rajner rekao je da se nada da je to greška suda i da će ona biti ispravljena u drugostepenom postupku.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je da je oslobađajuća presuda Šešelju uvredljiva i šokantna.

"Takva je presuda za sve žrtve agresivne velikosrpske politike uvredljiva i šokantna, a za proces pomirenja među ljudima i susednim državama razarajuća. Svi oni u svetu koji huškaju na rat, pozivaju na etničko čišćenje i sprovode politiku nasilnog menjanja međunarodno priznatih granica dobili su time moralni 'blanko ček'", naveo je Kovač u pisanoj izjavi medijima.

On je rekao da će detaljno pručiti prvostepenu presudu Tribunala i dodao da očekuje "odgovarajuću reakciju Tužilaštva".

Brojni hrvatski političari danas su ocenili da je oslobađajuća presuda Šešelju sramotna i šokantna, a veliki broj reakcija stiže preko društvenih mreža.

Tako je poslanik vladajućeg Mosta Miro Bulj na svom Fejsbuk profilu tražio hitnu sednicu Sabora.

"Hag oslobađajućom presudom četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju rehabilituje četništvo i velikosrpsku zločinačku politiku", napisao je Bulj.

Poslanik Evropskog parlamenta iz HDZ Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog današnje haške presude.

"Sažeto obrazloženje presude izloženo od predsedavajućeg sudije Antonetija bizarno je, pravno neutemeljeno, u suprotnosti s prethodnim odlukama Suda u vezi sa zločinačkim karakterom projekta Velike Srbije, te u celosti pogrešno utvrđuje činjenično stanje", naveo je Plenković.

On je rekao da očekuje da će Tužilaštvo uložiti žalbu i da će Žalbeno veće u drugostepenom postupku doneti "razumniju i pravedniju presudu koja bi sprečila gubitak poverenja u Međunarodni sud, narušenog već i puštanjem Šešelja na slobodu bez ikakvih uslova i ograničenja".

Predsednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora Danijel Rehak izjavio je za Tportal da se iz presude Šešelju vidi da je reč o političkom sudu i upitao se koje su to dokaze hrvatske institucije poslale u Hag.

Bivši ministar branitelja Predrag Matić izjavio je da presuda pokazuje da "pravo i pravda često ne idu ruku pod ruku". On je za N1 televiziju rekao da je oslobađajuća presuda "šamar svim žrtvama ratnohuškačke politike Šešelja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: