Nikolić: Putin ima razumevanja za dogovor s NATO

Moskva -- Srbija mora da ostane vojno neutralna. To je posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi izjavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Prijateljski prijem predsednika Srbije u Kremlju ali ozbiljne teme - Srbija u raljama međunarodnih odnosa Istoka i Zapada, bilateralna saradnja, ekonomski odnosi.

“Računam da ćemo govoriti o savremenim i pozitivnim dnevnim redom. Možemo da razgovaramo sada o situaciji u regionu i o našim bilateralnim odnosiima. Naši se međudržavni odnosi razvijaju i to uspešno“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Rusija je preko svog zvaničnog predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova oštro reagovala kada je potpisan sporazum između Srbije i NATO za podršku i logistiku.

Pročitajte još:

Nikolić Putinu: Da je ovo 1999. godina...

Predsednik Nikolić je odgovarajući na pitanje B92 istakao da ruski predsednik ima razumevanja.

Sitaucija nije uopšte alarmantna, niti je pozicija Srbije koju je zauzela u toj vojnoj neutralnosti uopšte ugrožena. Predsednik Putin razume šta smo mi dogovori sa delom tog saveza“, rekao je Nikolić.

Niikolić je takođe saopštio da je svog sagovornika uverio u vojnu neutralnost Srbije koja se prema njegovom mišljenju postiže održvanjem balansa i sklapanjem sporazuma sa, kako je rekao i sa jednim i sa drugim vojnim savezom te da treba dati ista prava i privilegije saradnicima ruskog humanitarnog centra.

Mi imamo jedan sporazum koji je blizu faze potpisivanja sa ruskom federacijom i treba sačekati novu vladu. Ja mislim da će to vrlo brzo biti potpisano. Srbija svakim svojim potezom želi da pokaže da je vojno neutralna“, naveo je predsednik Srbije.

Tokom sata razgovora, rekao je novinarima Nikolić, razgovaralo se i o tome da Rusija vrati stranicu Miroslavljenog jevanđelja Srbiji, a da naša zemlja zauzvrat vrati ikonu Bogorodice Vladimirske koja s trenutno čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Prema mišljenju predsednika Srbije, dogovor je skoro pa postignut.

"Ne mogu da kažem da smo se potpuno dogovorili, ali smo blizu toga da se Srbiji vrati list koji nedostaje iz Miroslavljevog jevandjelja i koji je u muzeju u Sankt Peterburgu, a Srbija da vrati Rusiji ikonu Bogorodice Vladimirske iz 17. veka koja se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu", rekao je Nikolić posle susreta sa Putinom u Kremlju.

"Svaka stvar da bude na svom mestu", dodao je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 236 idi na stranu