Pentagon: Prestajemo da obučavamo ljude u Siriji

Pentagon je obustavio program obuke i opremanja pobunjeničkih snaga u Siriji vredan 500 miliona dolara, priznavši da nije dao rezultate, piše Njujork tajms.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

13:49

Default images
Foto: Beta, AP

Odustajanje administracije Baraka Obame od programa znači da više "neće biti regrutovanja umerenih pobunjenika" i obuke u Kataru, Saudijskoj Arabiji i UAE.

Kako je rekao zvaničnik ministarstva odbrane, mnogo manji kamp za obuku biće u funkciji u Turskoj, gde će lidere opozicionih grupa učiti o operativnim manevrima i komunikaciji.

Kako navodi "Njujork tajms", oni će biti obučavani da pozivaju SAD i saveznike i daju im mete za napade iz vazduha.

"Ovaj potez jeste priznanje da osporavani program nije uspeo da stvori bilo kakve obučene trupe koje bi mogle da se suprotstave Islamskoj državi u Siriji", navodi "Njujork tajms".

Inače, očekuje se da će ministar odbrane SAD Ešton Karter dati zvaničnu izjavu o obustavi programa, nakon sastanka sa britanskim kolegom Majklom Felonom i razgovora o ratovima u Siriji i Iraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: