Petak, 09.10.2015.

13:49

Pentagon: Prestajemo da obučavamo ljude u Siriji

Pentagon je obustavio program obuke i opremanja pobunjeničkih snaga u Siriji vredan 500 miliona dolara, priznavši da nije dao rezultate, piše Njujork tajms.

Izvor: B92

Pentagon: Prestajemo da obuèavamo ljude u Siriji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Pavle Vujisic

pre 8 godina

Ovako ce jednog dana u ne tako dalekoj buducnosti da kazu i za kosovske Albance. Ocigledno da kod Amerikanaca sve funkcionise po sistemu "kolika je dobit od ulaganja?". Kad se ispostavi da puno daju a nista ne dobijaju za uzvrat odmah gase program. E sad Albanci treba da se pitaju sta su to oni Americi dali za uzvrat a ovi su u njih stracili milijarde dolara? Da su se bar masovno javili da se bore na strani Amerikanaca, ne oni otisli na suprotnu stranu.
(Bata Stojkovic, 9. oktobar 2015 17:46)
Kosovski Albanci su od narko-dilovanja, Milosevicu davali 10 MILIJARDI dolara, da Srbija napusti Kosovo, i da mirnim putem postane nezavisno. O tome je govorio i Djindjic ...
Milosevic je taj dogovor odbio i navodno odbio i ponudjen novac, ipak, posle suludog i bespotrebnog bombardovanja, Kosovo je napustio! Sta je bilo sa dogovorom i novcem, eventualno zna g-dja Mira, u Moskvi.
Ako je albanska narko-emigracija, imala toliko novca da ponudi Milosevicu, ostaje nam samo da zamisljamo, koliko su novca ulozili u lobiranje kongresmena i Klintonove administracije, da bez odobrenja SB UN bombarduju SRJ!

srb

pre 8 godina

1 obuči,opremi,naoružaj. 2 plati kešom daj logistiku za rušenje vlada. 3 razrušene zemlje treba da se obnove uz pomoć kredita a bogatstva će lagano dati marionetske vlade. 4 držim te u šaci i uvek mogu da radim sa tobom šta hoću. 5 ja sam U.S.A.

Nene

pre 8 godina

Vi ste to i zakuvali. Kao što ste zakuvali u mnogim državama pre. Neka vam se svo zlo koje ste stvorili na svetu obije o glavu, ne narodu, nego onima koji kroje nsp.

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

Ono o cemu svetski mediji cute je da je Rusija u Siriji uspostavila de-facto "no fly zone". U takvim uslovima oni iskljucivo odlucuju koga bombarduju. NATO nije izveo ni jedan prelet od kako su Rusi krenuli sa svojom kampanjom.
Tako da ovaj "prekid programa" nije zato sto je program bio neefikasan nego zato sto su ga Rusi prekinuli.

Građanin sveta

pre 8 godina

Nema para za pobunjenike u budžetu, od sad se pare poreskih obveznika SAD troše samo na finansiranje Islamske Države. Ipak oni snabdevaju SAD jeftinom naftom, ali ni to neće potrajati. E sad Rusi i kinezi da krenu i počiste g...a sa bliskog istoka , da spasu sebe ali i ostatak sveta od ove nasilničke "demokratske" hegemonije SAD nad ostatkom sveta.
Da se razumemo, ne mislim ništa bolje o Rusima i Kinezima nego o SAD, ali svet više ovako ne može da funkcioniše, mora da postoji balans.

Bata Stojkovic

pre 8 godina

Ovako ce jednog dana u ne tako dalekoj buducnosti da kazu i za kosovske Albance. Ocigledno da kod Amerikanaca sve funkcionise po sistemu "kolika je dobit od ulaganja?". Kad se ispostavi da puno daju a nista ne dobijaju za uzvrat odmah gase program. E sad Albanci treba da se pitaju sta su to oni Americi dali za uzvrat a ovi su u njih stracili milijarde dolara? Da su se bar masovno javili da se bore na strani Amerikanaca, ne oni otisli na suprotnu stranu.

cobo

pre 8 godina

Naucili i Amerikanci,koliko para toliko muzike,a oni hteli sve za jeftinu paru.Ja mislim da im je Rus dao ultimatum,a i EU na ruskoj strani radi izbeglica.Sto se tice Sirije ona je isto ko Jugoslavija,svak sebi,niko nikom ne veruje.

Rango

pre 8 godina

Sirijske pobunjenike vi nazivate separatistima a vjerujem da 90% vas nema pojma da ti "separatisti" spadaju u Sunite, i na njih otpada oko 70% stanovništva Sirije! Kako mogu biti separatisti oni koji ruše predsjednika koji je vlast dobio od oca i sam spada u manjinsku grupu naroda u Siriji. Iskreno bih volio da mi neko objasni vaše viđenje situacije? Kako je to Asad demokratski vladar? Kako narod uopšte može biti zadovoljan sa njegovom vladavinom. Kao kada bi sada neko uzeo Hrvatskog političara i dao mu vlast u Srbiji, a da on vlada doživotno!

Stefan

pre 8 godina

Ovo je srašno da ti priznaš da u jednoj suverenoj zemlji podržavaš separatiste i da pritom svi ćute... Prva mi pomisao pada kolika bi sada Srbija bila da smo uplatili koji dolar pentagonu i poklonili bar jedan rudnik ili koju fabriku! E Miloševiću crni mogao si nas izdići u nebesa ispao si najtupaviji!

Verzija 6

pre 8 godina

Konačno su shvatili da su "umereni teroristi" običan ID tj teroristi bez crnih zastava džihada.Nadam se samo da nije u pitanju igra pa da CIA nastavi tajno ono što je sad prekinuto javno.

SAMO KAZEM

pre 8 godina

Koliko moras biti licemeran i zao, da sa jedne strane se kao "boris"protiv ISIL a sa druge ih finansiras...i to jos javno objavis...mislim da je NATO trenutno u fazi ludila, i moguce je da namerno izazovu siri konflikt na Bliskom istoku!

poredak

pre 8 godina

Ko prizna nije nista manje mocan i pametan nego onaj ko tjera do besvjesti nesto sto nije sprovodljivo. Dogovorite se sa Rusima, EU i Arapskim zemljama i satarite one koji u ima postene i velike vjere ubijaju. Nafte i gasa ima dovoljno za sve, pa cak i za male zemlje. Mjenjajte zajedno poredak i bice svima dobro. Nemojte dozvoliti da vas saka tajkuna i manipulatora ponizi. Amerika i Rusija su najace tako da zajedno nadjite izlaz

Urinski

pre 8 godina

Ma lukavi su ameri, sad ce huskanje na nekoj drugoj lokaciji, nikad oni ne priznaju poraz :) a i kad se 'povlace' ocekuj od njih jos gore

armija

pre 8 godina

Koliko su providni... Klasican dokaz da su oni obucavali ISIS, kao navodno obucavaju da se bore protiv njih, a ovi im posle prebegnu, ma jeste...

Laki

pre 8 godina

"Ovaj potez jeste priznanje da osporavani program nije uspeo da stvori bilo kakve obučene trupe koje bi mogle da se suprotstave Islamskoj državi u Siriji", navodi "Njujork tajms".

Providna podvala i zamena teza !!!!
Pomenuti program Pentagona nikada nije ni imao za cilj obucavanje bilo kakvih trupa za borbu protiv islamske drzave vec obuku opozicionih snaga u Siriji u cilju rusenja Asadovog rezima.
Zapad je tolerisao prisustvo i sirenje islamske drzave jer ga je jedino zanimalo rusenje Asada.
Po istom scenariju kao i rusenje Sadama i Gadafija gde je zapad saradjivao cak i sa al kaidom.

Stvarni i jedini razlog odustajanja od ovog programa jeste ruska intervencija koja je razotkrila sustinu vojnog prisustva zapada u Siriji.I sto je postalo sasvim ocigledno da ce Asadove snage uz rusku vazdusnu podrsku povratiti kontrolu nad teritorijom svoje zemlje,ukljucujuci i kontrolu nad opozicionim snagama koje je zapad finansirao ovim programom.
Nakon toga ce se verovatno pristupiti politickom dogovoru i mogucem povlacenju Asada sa vlasti.

Drugim recima,Pentagon ne zeli da vise baca novac na nesto sto je osujeceno ruskom intervencijom i samim tim osudjeno na propast.
Logika novca na zapadu je veoma jasna i prosta.

asdf

pre 8 godina

Napustili ih cak i Kurdi (koji su im generalno bili medju najvecim saveznicima) zbog njihovog finansiranja ISIS-a, o Iraku i da ne pricamo, jedva cekaju da Amerikanci odu. Smesno ali sami su krivi za situaciju.

Ivan

pre 8 godina

Meni nije jasno kako to nije uspelo.
Da li su ti ljudi glupi pa nisu uspeli da nauce kako se koristi pesadijsko nauoruzanje,RPG,radio stanica i sl. ?
Ili ti tkzv. umereni pobunjenici ( citaj teroristi ) kada doju na teren odmah potpisu za ID . Ceo ovaj region je vracen u 7 vek. Suniti ,Siti , Alaviti, Kurdi , Hriscani, Hezbolah svi protiv svih i svi zajedno protiv necega. Plemenske zajednice , bande , fanatici . Sve u svemu tamo operise oko par stotina raznih vecih ili manjih grupa koje se tesko kontrolisu i koje su spremne da se udruze sa drugima danas a da sutra ratuju sa istim .
Rusi jednostvani kako ih je bog napravio lepo kazu svi koji nisu sa Asadom su teroristi.Ako hoces da prezivis bolje ti je da lepo bacis oruzje i ides kuci ako imas gde.USA i Nato jednostavno nemaju nikakvu strategiju, izvrsavaju udare iz vazduha , a podatke im daju lokalni lojalni umerni teroristi . Na terenu imaju nekoliko desetina obavestajnih operativca koji svi redom govore da tamo vlada haos koji oni ne mogu da kontrolisu.Ako se i Kina umesa onda ce u regionu ostati samo Izrael sam jer Ameri vise nemaju sta da traze tamo. Losa procena .

onako ne obavezno

pre 8 godina

nije frka to za amere , oni su i onako poznati po svojim cuvenim "izvinjavanjem". eto sada je dovoljno samo da se "izvine te umerenoj opozicionoj vojsci" sto ih rusi gadjaju....

Dragan

pre 8 godina

Nije shvrha tih trupa bila borba protiv ISIL-a nego, zajedno sa ISIL-om, svrgavanje Asada. Problem je što je glavnina tih "umjerenih" trupa prešla u redove ISIL-a.

vojvodjanin SRB

pre 8 godina

Nikakve sirijske snage nisu obucavane, koje bi se borile protiv islamske drzave. Obucavane su one snage koje su se borile na strani islamske drzave ili su nju cinile i cine i dalje, sa ciljem svrgavanja predsednika Asada, koji ne igra onako kako amerikanci sviraju. Dajte ameri molim vas, providniji ste od stakla. Rus dosao, pa bezanija nastala.

Владимир

pre 8 godina

Ето децо, тако вам се то ради. Прво подбуните масу, направите протесте, кад то не иде, упумпате још мало долара, направите опозицију, опозиција направи војску, војска започне грађански рат у држави у којој ништа није фалило. Све то пропрате најдемократскији медији најдемократскије земље на свету. И све тако док вам "god bless mmmerica" не окрене леђа.

planer

pre 8 godina

Opsta bezanija Amera i njihovih saveznika iz Sirije. Dakle, Sirija ipak ostaje u ruskom uticaju a Basar el-Asad ostaje predsednik. Tako i treba.

Hakk

pre 8 godina

Da je isis,delo ruku Amerikanaca,pokazuje i to sto su se Rusija a od nadalje i Kina okomili na isti,hoce da ih utrnu.Oni znaju da iza Isisa stoji Amerika,kao sto to zna i ceo svet.

Pero

pre 8 godina

Uhhhhh..... i sta sad? Do jutros ste tvrdili da su "umereni pobunjenici" (citaj: teroristi) buducnost Sirije i danima optuzivali Rusiju da ih bombarduje;i da se bez njih ne moze!? I sta ce sad ti ljudi - do jutros ste ih finansirali i pricali im bajke da ce biti na vlasti u Siriji...a sada....MUĆAK!?

planer

pre 8 godina

Opsta bezanija Amera i njihovih saveznika iz Sirije. Dakle, Sirija ipak ostaje u ruskom uticaju a Basar el-Asad ostaje predsednik. Tako i treba.

Владимир

pre 8 godina

Ето децо, тако вам се то ради. Прво подбуните масу, направите протесте, кад то не иде, упумпате још мало долара, направите опозицију, опозиција направи војску, војска започне грађански рат у држави у којој ништа није фалило. Све то пропрате најдемократскији медији најдемократскије земље на свету. И све тако док вам "god bless mmmerica" не окрене леђа.

vojvodjanin SRB

pre 8 godina

Nikakve sirijske snage nisu obucavane, koje bi se borile protiv islamske drzave. Obucavane su one snage koje su se borile na strani islamske drzave ili su nju cinile i cine i dalje, sa ciljem svrgavanja predsednika Asada, koji ne igra onako kako amerikanci sviraju. Dajte ameri molim vas, providniji ste od stakla. Rus dosao, pa bezanija nastala.

Hakk

pre 8 godina

Da je isis,delo ruku Amerikanaca,pokazuje i to sto su se Rusija a od nadalje i Kina okomili na isti,hoce da ih utrnu.Oni znaju da iza Isisa stoji Amerika,kao sto to zna i ceo svet.

Dragan

pre 8 godina

Nije shvrha tih trupa bila borba protiv ISIL-a nego, zajedno sa ISIL-om, svrgavanje Asada. Problem je što je glavnina tih "umjerenih" trupa prešla u redove ISIL-a.

Pero

pre 8 godina

Uhhhhh..... i sta sad? Do jutros ste tvrdili da su "umereni pobunjenici" (citaj: teroristi) buducnost Sirije i danima optuzivali Rusiju da ih bombarduje;i da se bez njih ne moze!? I sta ce sad ti ljudi - do jutros ste ih finansirali i pricali im bajke da ce biti na vlasti u Siriji...a sada....MUĆAK!?

Laki

pre 8 godina

"Ovaj potez jeste priznanje da osporavani program nije uspeo da stvori bilo kakve obučene trupe koje bi mogle da se suprotstave Islamskoj državi u Siriji", navodi "Njujork tajms".

Providna podvala i zamena teza !!!!
Pomenuti program Pentagona nikada nije ni imao za cilj obucavanje bilo kakvih trupa za borbu protiv islamske drzave vec obuku opozicionih snaga u Siriji u cilju rusenja Asadovog rezima.
Zapad je tolerisao prisustvo i sirenje islamske drzave jer ga je jedino zanimalo rusenje Asada.
Po istom scenariju kao i rusenje Sadama i Gadafija gde je zapad saradjivao cak i sa al kaidom.

Stvarni i jedini razlog odustajanja od ovog programa jeste ruska intervencija koja je razotkrila sustinu vojnog prisustva zapada u Siriji.I sto je postalo sasvim ocigledno da ce Asadove snage uz rusku vazdusnu podrsku povratiti kontrolu nad teritorijom svoje zemlje,ukljucujuci i kontrolu nad opozicionim snagama koje je zapad finansirao ovim programom.
Nakon toga ce se verovatno pristupiti politickom dogovoru i mogucem povlacenju Asada sa vlasti.

Drugim recima,Pentagon ne zeli da vise baca novac na nesto sto je osujeceno ruskom intervencijom i samim tim osudjeno na propast.
Logika novca na zapadu je veoma jasna i prosta.

SAMO KAZEM

pre 8 godina

Koliko moras biti licemeran i zao, da sa jedne strane se kao "boris"protiv ISIL a sa druge ih finansiras...i to jos javno objavis...mislim da je NATO trenutno u fazi ludila, i moguce je da namerno izazovu siri konflikt na Bliskom istoku!

armija

pre 8 godina

Koliko su providni... Klasican dokaz da su oni obucavali ISIS, kao navodno obucavaju da se bore protiv njih, a ovi im posle prebegnu, ma jeste...

Urinski

pre 8 godina

Ma lukavi su ameri, sad ce huskanje na nekoj drugoj lokaciji, nikad oni ne priznaju poraz :) a i kad se 'povlace' ocekuj od njih jos gore

asdf

pre 8 godina

Napustili ih cak i Kurdi (koji su im generalno bili medju najvecim saveznicima) zbog njihovog finansiranja ISIS-a, o Iraku i da ne pricamo, jedva cekaju da Amerikanci odu. Smesno ali sami su krivi za situaciju.

Ivan

pre 8 godina

Meni nije jasno kako to nije uspelo.
Da li su ti ljudi glupi pa nisu uspeli da nauce kako se koristi pesadijsko nauoruzanje,RPG,radio stanica i sl. ?
Ili ti tkzv. umereni pobunjenici ( citaj teroristi ) kada doju na teren odmah potpisu za ID . Ceo ovaj region je vracen u 7 vek. Suniti ,Siti , Alaviti, Kurdi , Hriscani, Hezbolah svi protiv svih i svi zajedno protiv necega. Plemenske zajednice , bande , fanatici . Sve u svemu tamo operise oko par stotina raznih vecih ili manjih grupa koje se tesko kontrolisu i koje su spremne da se udruze sa drugima danas a da sutra ratuju sa istim .
Rusi jednostvani kako ih je bog napravio lepo kazu svi koji nisu sa Asadom su teroristi.Ako hoces da prezivis bolje ti je da lepo bacis oruzje i ides kuci ako imas gde.USA i Nato jednostavno nemaju nikakvu strategiju, izvrsavaju udare iz vazduha , a podatke im daju lokalni lojalni umerni teroristi . Na terenu imaju nekoliko desetina obavestajnih operativca koji svi redom govore da tamo vlada haos koji oni ne mogu da kontrolisu.Ako se i Kina umesa onda ce u regionu ostati samo Izrael sam jer Ameri vise nemaju sta da traze tamo. Losa procena .

Verzija 6

pre 8 godina

Konačno su shvatili da su "umereni teroristi" običan ID tj teroristi bez crnih zastava džihada.Nadam se samo da nije u pitanju igra pa da CIA nastavi tajno ono što je sad prekinuto javno.

srb

pre 8 godina

1 obuči,opremi,naoružaj. 2 plati kešom daj logistiku za rušenje vlada. 3 razrušene zemlje treba da se obnove uz pomoć kredita a bogatstva će lagano dati marionetske vlade. 4 držim te u šaci i uvek mogu da radim sa tobom šta hoću. 5 ja sam U.S.A.

Stefan

pre 8 godina

Ovo je srašno da ti priznaš da u jednoj suverenoj zemlji podržavaš separatiste i da pritom svi ćute... Prva mi pomisao pada kolika bi sada Srbija bila da smo uplatili koji dolar pentagonu i poklonili bar jedan rudnik ili koju fabriku! E Miloševiću crni mogao si nas izdići u nebesa ispao si najtupaviji!

onako ne obavezno

pre 8 godina

nije frka to za amere , oni su i onako poznati po svojim cuvenim "izvinjavanjem". eto sada je dovoljno samo da se "izvine te umerenoj opozicionoj vojsci" sto ih rusi gadjaju....

Bata Stojkovic

pre 8 godina

Ovako ce jednog dana u ne tako dalekoj buducnosti da kazu i za kosovske Albance. Ocigledno da kod Amerikanaca sve funkcionise po sistemu "kolika je dobit od ulaganja?". Kad se ispostavi da puno daju a nista ne dobijaju za uzvrat odmah gase program. E sad Albanci treba da se pitaju sta su to oni Americi dali za uzvrat a ovi su u njih stracili milijarde dolara? Da su se bar masovno javili da se bore na strani Amerikanaca, ne oni otisli na suprotnu stranu.

Nene

pre 8 godina

Vi ste to i zakuvali. Kao što ste zakuvali u mnogim državama pre. Neka vam se svo zlo koje ste stvorili na svetu obije o glavu, ne narodu, nego onima koji kroje nsp.

Građanin sveta

pre 8 godina

Nema para za pobunjenike u budžetu, od sad se pare poreskih obveznika SAD troše samo na finansiranje Islamske Države. Ipak oni snabdevaju SAD jeftinom naftom, ali ni to neće potrajati. E sad Rusi i kinezi da krenu i počiste g...a sa bliskog istoka , da spasu sebe ali i ostatak sveta od ove nasilničke "demokratske" hegemonije SAD nad ostatkom sveta.
Da se razumemo, ne mislim ništa bolje o Rusima i Kinezima nego o SAD, ali svet više ovako ne može da funkcioniše, mora da postoji balans.

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

Ono o cemu svetski mediji cute je da je Rusija u Siriji uspostavila de-facto "no fly zone". U takvim uslovima oni iskljucivo odlucuju koga bombarduju. NATO nije izveo ni jedan prelet od kako su Rusi krenuli sa svojom kampanjom.
Tako da ovaj "prekid programa" nije zato sto je program bio neefikasan nego zato sto su ga Rusi prekinuli.

cobo

pre 8 godina

Naucili i Amerikanci,koliko para toliko muzike,a oni hteli sve za jeftinu paru.Ja mislim da im je Rus dao ultimatum,a i EU na ruskoj strani radi izbeglica.Sto se tice Sirije ona je isto ko Jugoslavija,svak sebi,niko nikom ne veruje.

poredak

pre 8 godina

Ko prizna nije nista manje mocan i pametan nego onaj ko tjera do besvjesti nesto sto nije sprovodljivo. Dogovorite se sa Rusima, EU i Arapskim zemljama i satarite one koji u ima postene i velike vjere ubijaju. Nafte i gasa ima dovoljno za sve, pa cak i za male zemlje. Mjenjajte zajedno poredak i bice svima dobro. Nemojte dozvoliti da vas saka tajkuna i manipulatora ponizi. Amerika i Rusija su najace tako da zajedno nadjite izlaz

Rango

pre 8 godina

Sirijske pobunjenike vi nazivate separatistima a vjerujem da 90% vas nema pojma da ti "separatisti" spadaju u Sunite, i na njih otpada oko 70% stanovništva Sirije! Kako mogu biti separatisti oni koji ruše predsjednika koji je vlast dobio od oca i sam spada u manjinsku grupu naroda u Siriji. Iskreno bih volio da mi neko objasni vaše viđenje situacije? Kako je to Asad demokratski vladar? Kako narod uopšte može biti zadovoljan sa njegovom vladavinom. Kao kada bi sada neko uzeo Hrvatskog političara i dao mu vlast u Srbiji, a da on vlada doživotno!

Pavle Vujisic

pre 8 godina

Ovako ce jednog dana u ne tako dalekoj buducnosti da kazu i za kosovske Albance. Ocigledno da kod Amerikanaca sve funkcionise po sistemu "kolika je dobit od ulaganja?". Kad se ispostavi da puno daju a nista ne dobijaju za uzvrat odmah gase program. E sad Albanci treba da se pitaju sta su to oni Americi dali za uzvrat a ovi su u njih stracili milijarde dolara? Da su se bar masovno javili da se bore na strani Amerikanaca, ne oni otisli na suprotnu stranu.
(Bata Stojkovic, 9. oktobar 2015 17:46)
Kosovski Albanci su od narko-dilovanja, Milosevicu davali 10 MILIJARDI dolara, da Srbija napusti Kosovo, i da mirnim putem postane nezavisno. O tome je govorio i Djindjic ...
Milosevic je taj dogovor odbio i navodno odbio i ponudjen novac, ipak, posle suludog i bespotrebnog bombardovanja, Kosovo je napustio! Sta je bilo sa dogovorom i novcem, eventualno zna g-dja Mira, u Moskvi.
Ako je albanska narko-emigracija, imala toliko novca da ponudi Milosevicu, ostaje nam samo da zamisljamo, koliko su novca ulozili u lobiranje kongresmena i Klintonove administracije, da bez odobrenja SB UN bombarduju SRJ!

Rango

pre 8 godina

Sirijske pobunjenike vi nazivate separatistima a vjerujem da 90% vas nema pojma da ti "separatisti" spadaju u Sunite, i na njih otpada oko 70% stanovništva Sirije! Kako mogu biti separatisti oni koji ruše predsjednika koji je vlast dobio od oca i sam spada u manjinsku grupu naroda u Siriji. Iskreno bih volio da mi neko objasni vaše viđenje situacije? Kako je to Asad demokratski vladar? Kako narod uopšte može biti zadovoljan sa njegovom vladavinom. Kao kada bi sada neko uzeo Hrvatskog političara i dao mu vlast u Srbiji, a da on vlada doživotno!

poredak

pre 8 godina

Ko prizna nije nista manje mocan i pametan nego onaj ko tjera do besvjesti nesto sto nije sprovodljivo. Dogovorite se sa Rusima, EU i Arapskim zemljama i satarite one koji u ima postene i velike vjere ubijaju. Nafte i gasa ima dovoljno za sve, pa cak i za male zemlje. Mjenjajte zajedno poredak i bice svima dobro. Nemojte dozvoliti da vas saka tajkuna i manipulatora ponizi. Amerika i Rusija su najace tako da zajedno nadjite izlaz

planer

pre 8 godina

Opsta bezanija Amera i njihovih saveznika iz Sirije. Dakle, Sirija ipak ostaje u ruskom uticaju a Basar el-Asad ostaje predsednik. Tako i treba.

Stefan

pre 8 godina

Ovo je srašno da ti priznaš da u jednoj suverenoj zemlji podržavaš separatiste i da pritom svi ćute... Prva mi pomisao pada kolika bi sada Srbija bila da smo uplatili koji dolar pentagonu i poklonili bar jedan rudnik ili koju fabriku! E Miloševiću crni mogao si nas izdići u nebesa ispao si najtupaviji!

SAMO KAZEM

pre 8 godina

Koliko moras biti licemeran i zao, da sa jedne strane se kao "boris"protiv ISIL a sa druge ih finansiras...i to jos javno objavis...mislim da je NATO trenutno u fazi ludila, i moguce je da namerno izazovu siri konflikt na Bliskom istoku!

Hakk

pre 8 godina

Da je isis,delo ruku Amerikanaca,pokazuje i to sto su se Rusija a od nadalje i Kina okomili na isti,hoce da ih utrnu.Oni znaju da iza Isisa stoji Amerika,kao sto to zna i ceo svet.

armija

pre 8 godina

Koliko su providni... Klasican dokaz da su oni obucavali ISIS, kao navodno obucavaju da se bore protiv njih, a ovi im posle prebegnu, ma jeste...

vojvodjanin SRB

pre 8 godina

Nikakve sirijske snage nisu obucavane, koje bi se borile protiv islamske drzave. Obucavane su one snage koje su se borile na strani islamske drzave ili su nju cinile i cine i dalje, sa ciljem svrgavanja predsednika Asada, koji ne igra onako kako amerikanci sviraju. Dajte ameri molim vas, providniji ste od stakla. Rus dosao, pa bezanija nastala.

Ivan

pre 8 godina

Meni nije jasno kako to nije uspelo.
Da li su ti ljudi glupi pa nisu uspeli da nauce kako se koristi pesadijsko nauoruzanje,RPG,radio stanica i sl. ?
Ili ti tkzv. umereni pobunjenici ( citaj teroristi ) kada doju na teren odmah potpisu za ID . Ceo ovaj region je vracen u 7 vek. Suniti ,Siti , Alaviti, Kurdi , Hriscani, Hezbolah svi protiv svih i svi zajedno protiv necega. Plemenske zajednice , bande , fanatici . Sve u svemu tamo operise oko par stotina raznih vecih ili manjih grupa koje se tesko kontrolisu i koje su spremne da se udruze sa drugima danas a da sutra ratuju sa istim .
Rusi jednostvani kako ih je bog napravio lepo kazu svi koji nisu sa Asadom su teroristi.Ako hoces da prezivis bolje ti je da lepo bacis oruzje i ides kuci ako imas gde.USA i Nato jednostavno nemaju nikakvu strategiju, izvrsavaju udare iz vazduha , a podatke im daju lokalni lojalni umerni teroristi . Na terenu imaju nekoliko desetina obavestajnih operativca koji svi redom govore da tamo vlada haos koji oni ne mogu da kontrolisu.Ako se i Kina umesa onda ce u regionu ostati samo Izrael sam jer Ameri vise nemaju sta da traze tamo. Losa procena .

Владимир

pre 8 godina

Ето децо, тако вам се то ради. Прво подбуните масу, направите протесте, кад то не иде, упумпате још мало долара, направите опозицију, опозиција направи војску, војска започне грађански рат у држави у којој ништа није фалило. Све то пропрате најдемократскији медији најдемократскије земље на свету. И све тако док вам "god bless mmmerica" не окрене леђа.

Laki

pre 8 godina

"Ovaj potez jeste priznanje da osporavani program nije uspeo da stvori bilo kakve obučene trupe koje bi mogle da se suprotstave Islamskoj državi u Siriji", navodi "Njujork tajms".

Providna podvala i zamena teza !!!!
Pomenuti program Pentagona nikada nije ni imao za cilj obucavanje bilo kakvih trupa za borbu protiv islamske drzave vec obuku opozicionih snaga u Siriji u cilju rusenja Asadovog rezima.
Zapad je tolerisao prisustvo i sirenje islamske drzave jer ga je jedino zanimalo rusenje Asada.
Po istom scenariju kao i rusenje Sadama i Gadafija gde je zapad saradjivao cak i sa al kaidom.

Stvarni i jedini razlog odustajanja od ovog programa jeste ruska intervencija koja je razotkrila sustinu vojnog prisustva zapada u Siriji.I sto je postalo sasvim ocigledno da ce Asadove snage uz rusku vazdusnu podrsku povratiti kontrolu nad teritorijom svoje zemlje,ukljucujuci i kontrolu nad opozicionim snagama koje je zapad finansirao ovim programom.
Nakon toga ce se verovatno pristupiti politickom dogovoru i mogucem povlacenju Asada sa vlasti.

Drugim recima,Pentagon ne zeli da vise baca novac na nesto sto je osujeceno ruskom intervencijom i samim tim osudjeno na propast.
Logika novca na zapadu je veoma jasna i prosta.

Urinski

pre 8 godina

Ma lukavi su ameri, sad ce huskanje na nekoj drugoj lokaciji, nikad oni ne priznaju poraz :) a i kad se 'povlace' ocekuj od njih jos gore

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

Ono o cemu svetski mediji cute je da je Rusija u Siriji uspostavila de-facto "no fly zone". U takvim uslovima oni iskljucivo odlucuju koga bombarduju. NATO nije izveo ni jedan prelet od kako su Rusi krenuli sa svojom kampanjom.
Tako da ovaj "prekid programa" nije zato sto je program bio neefikasan nego zato sto su ga Rusi prekinuli.

Dragan

pre 8 godina

Nije shvrha tih trupa bila borba protiv ISIL-a nego, zajedno sa ISIL-om, svrgavanje Asada. Problem je što je glavnina tih "umjerenih" trupa prešla u redove ISIL-a.

Verzija 6

pre 8 godina

Konačno su shvatili da su "umereni teroristi" običan ID tj teroristi bez crnih zastava džihada.Nadam se samo da nije u pitanju igra pa da CIA nastavi tajno ono što je sad prekinuto javno.

asdf

pre 8 godina

Napustili ih cak i Kurdi (koji su im generalno bili medju najvecim saveznicima) zbog njihovog finansiranja ISIS-a, o Iraku i da ne pricamo, jedva cekaju da Amerikanci odu. Smesno ali sami su krivi za situaciju.

onako ne obavezno

pre 8 godina

nije frka to za amere , oni su i onako poznati po svojim cuvenim "izvinjavanjem". eto sada je dovoljno samo da se "izvine te umerenoj opozicionoj vojsci" sto ih rusi gadjaju....

Nene

pre 8 godina

Vi ste to i zakuvali. Kao što ste zakuvali u mnogim državama pre. Neka vam se svo zlo koje ste stvorili na svetu obije o glavu, ne narodu, nego onima koji kroje nsp.

Bata Stojkovic

pre 8 godina

Ovako ce jednog dana u ne tako dalekoj buducnosti da kazu i za kosovske Albance. Ocigledno da kod Amerikanaca sve funkcionise po sistemu "kolika je dobit od ulaganja?". Kad se ispostavi da puno daju a nista ne dobijaju za uzvrat odmah gase program. E sad Albanci treba da se pitaju sta su to oni Americi dali za uzvrat a ovi su u njih stracili milijarde dolara? Da su se bar masovno javili da se bore na strani Amerikanaca, ne oni otisli na suprotnu stranu.

Pero

pre 8 godina

Uhhhhh..... i sta sad? Do jutros ste tvrdili da su "umereni pobunjenici" (citaj: teroristi) buducnost Sirije i danima optuzivali Rusiju da ih bombarduje;i da se bez njih ne moze!? I sta ce sad ti ljudi - do jutros ste ih finansirali i pricali im bajke da ce biti na vlasti u Siriji...a sada....MUĆAK!?

srb

pre 8 godina

1 obuči,opremi,naoružaj. 2 plati kešom daj logistiku za rušenje vlada. 3 razrušene zemlje treba da se obnove uz pomoć kredita a bogatstva će lagano dati marionetske vlade. 4 držim te u šaci i uvek mogu da radim sa tobom šta hoću. 5 ja sam U.S.A.

Građanin sveta

pre 8 godina

Nema para za pobunjenike u budžetu, od sad se pare poreskih obveznika SAD troše samo na finansiranje Islamske Države. Ipak oni snabdevaju SAD jeftinom naftom, ali ni to neće potrajati. E sad Rusi i kinezi da krenu i počiste g...a sa bliskog istoka , da spasu sebe ali i ostatak sveta od ove nasilničke "demokratske" hegemonije SAD nad ostatkom sveta.
Da se razumemo, ne mislim ništa bolje o Rusima i Kinezima nego o SAD, ali svet više ovako ne može da funkcioniše, mora da postoji balans.

Pavle Vujisic

pre 8 godina

Ovako ce jednog dana u ne tako dalekoj buducnosti da kazu i za kosovske Albance. Ocigledno da kod Amerikanaca sve funkcionise po sistemu "kolika je dobit od ulaganja?". Kad se ispostavi da puno daju a nista ne dobijaju za uzvrat odmah gase program. E sad Albanci treba da se pitaju sta su to oni Americi dali za uzvrat a ovi su u njih stracili milijarde dolara? Da su se bar masovno javili da se bore na strani Amerikanaca, ne oni otisli na suprotnu stranu.
(Bata Stojkovic, 9. oktobar 2015 17:46)
Kosovski Albanci su od narko-dilovanja, Milosevicu davali 10 MILIJARDI dolara, da Srbija napusti Kosovo, i da mirnim putem postane nezavisno. O tome je govorio i Djindjic ...
Milosevic je taj dogovor odbio i navodno odbio i ponudjen novac, ipak, posle suludog i bespotrebnog bombardovanja, Kosovo je napustio! Sta je bilo sa dogovorom i novcem, eventualno zna g-dja Mira, u Moskvi.
Ako je albanska narko-emigracija, imala toliko novca da ponudi Milosevicu, ostaje nam samo da zamisljamo, koliko su novca ulozili u lobiranje kongresmena i Klintonove administracije, da bez odobrenja SB UN bombarduju SRJ!

cobo

pre 8 godina

Naucili i Amerikanci,koliko para toliko muzike,a oni hteli sve za jeftinu paru.Ja mislim da im je Rus dao ultimatum,a i EU na ruskoj strani radi izbeglica.Sto se tice Sirije ona je isto ko Jugoslavija,svak sebi,niko nikom ne veruje.