Osnivač Šarli ebdoa osudio urednika

Osnivač "Šarli ebdoa" osudio je ubijenog urednika Stefana Šarbonijera da je "povukao ceo tim u smrt" time što je "preterao" s provokativnim karikaturama.

Izvor: Raša tudej
Podeli

Henri Rasel, star 80 godina, koji je učestvovao 1970. u stvaranju prvog izdanja "Šarli ebdoa" (tada se zvao "Harakiri ebdo"), obratio se Šarbonijeru posthumno rečima "Stvarno ti zameram", u kolumni levo orijentisanog magazina "Nuvel obs", objavila je Raša tudej.

Rasel, koji piše pod pseudonimom Delfel de Ton, napisao je da je Šarbonijer bio "neverovatan mladić", ali istovremeno i "tvrdoglavi glupan".

"Zbog čega je imao potrebu da povuče ceo tim time što je preterao sa karikaturama?", upitao se on podsećajući na karikature Muhameda iz 2011.

Na Raselovu kolumnu u "Nuvel obsu" odgovorio je Rišar Malka, dugogodišnji advokat "Šarli ebdoa". Malka je pisao Mateju Pigasu, jednom od vlasnika "Nuvel obsa" i "Monda".

"Šarb još nije sahranjen, a 'Obs' nije našao ništa pametnije da radi nego da objavi polemički i otrovni članak o njemu", napisao je Malka.

"Pre neki dan urednik Nuvel obsa Matej Kruasando plakao je i govorio da će nastaviti da se bori. Nisam znao da će to uraditi na ovaj način. Odbijam da dozvolim da me savladaju loše misli, ali moje razočaranje je ogromno."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 570 idi na stranu