Zaharčenko pobedio i optužio Kijev

Premijer samoproglašene DNR Aleksandar Zaharčenko proglasio je pobedu na izborima u oblastima Donjecka i Luganska, optuživši Kijev da ne želi mir.

Izvor: B92

Nedelja, 02.11.2014.

20:52

Default images

"Ukrajina ne želi mir, kako to zna da tvrdi. Očigledno je da igra dvostruku igru", rekao je Zaharčenko novinarima, prenela je agencija AFP.

Zaharčenko je rekao da su vlasti Donjecka spremne da razgovaraju sa svakim ko je voljan da sluša. "Danas smo načinili još jedan korak u izgradnji republike. Spremni smo da razgovaramo sa svakim ko može to da učini razumno i ko je spreman na to", kazao je Zaharčenko, prenela je agencija Ria novosti. Na izborima za predsednika u oblastima Donjecka i Luganska ubedljivo je pobedio vođa proruskih snaga Aleksandar Zaharčenko, rezultati su ankete na biralištima. U oblastima Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini, pored predsedničkih održani su i parlamentarni izbori, Centralna izborna komisija je navela da je Zaharčenko osvojio 70% glasova, posle prebrojane polovine glasačkih listića.

Partija Zaharčenka pobedila je i na parlamentarnim izborima i najverovatnije će dobiti 65 odsto glasova.

Izbori su održani uprkos negodovanju Kijeva, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a podržala ih je samo zvanična Moskva.

Birališta su otvorena u osam časova po moskovskom, odnosno šest po srednjeevropskom vremenu, a biće zatvorena u 20 sati (18 po srenjeevropskom vremenu).

Zaharčenko je ranije danas izrazio nadu da će zvanični Kijev priznati tu republiku i vratiti "okupirane teritorije" posle izbora.

"Oni će nas priznati, vratiće nam okupirane teritorije i onda ćemo živeti kao ravnopravni partneri", rekao je Zaharčenko novinarima nakon glasanja, preneo je TAS.

Prorusko stanovništvo u Donjecku i Lugansku bojkotovalo je ukrajinske vanredne parlamentarne izbore održane 26. oktobra.

Kijev je izbore proglasio "falsifikovanim i lažnim" zbog same procedure glasanja koja nije transparentna, jer nema međunarodnih posmatrača i omogućava glasanje "vojnicima iz druge države".

Moskva je priznala rezultate ukrajinskih izbora dan posle glasanja, uz opasku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da je bilo mnogih "povreda" izbornog procesa i da izbori nisu održani u celoj zemlji.

Rusija je najavila da će priznati rezultate izbora za koje veruje da će biti demokratski i slobodni, a ukrajinske vlasti, EU i UN upozorile su da bi njihovo održavanje značilo grubo kršenje mirovnog sporazuma iz Minska.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je da će glasanje na internetu koje su pokrenuli proruski predstavnici ozbiljno narušiti mirovni proces u Ukrajini i ugroziti mirovni protoklol i memorandum iz Minska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: