Ukrajina traži ubojitu vojnu opremu

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko tražio je danas u američkom Kongresu od SAD ubojitu vojnu opremu za vojnike koji se bore protiv proruskih pobunjenika.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

18:07

Default images

Američki predsednik zasad nije pokazao spremnost da pošalje ubojitu opremu, a SAD su dosad obezbedile oko 60 miliona dolara u neubojitoj opremi.

Porošenko je pred članovima Senata i Predstavničkog doma zatražio od Vašingtona da njegovoj zemlji da "specijalni bezbednosni i odbrambeni status" s odnosima na najvišem mogućem nivou za državu koja nije članica NATO-a.

Ukrajinski predsednik je za rusku aneksiju Krima u maju rekao da je jedan od "najciničnijih podmuklih činova" u ovom veku, posle čega je dobio veliki aplauz od članova Senata i Prestavničkog doma, koji su zajedno prisustvovali govoru.

Ukrajinski predsednik je rekao da je na istoku njegove zemlje vojnicima potrebna podrška sveta u borbi protiv proruskih pobunjenika. On je tražio dodatnu političku podršku i vojnu opremu.

Obama bi kasnije danas trebalo da primi Porošenka u Beloj kući.

Američki predsednik Barak Obama najaviće danas novu pomoć ukrajinskoj vojsci za 46 miliona dolara, a pomoć će obuhvatiti i opremu za detektovanje dolazeće artiljerijske vatre.

Obama, međutim, neće uslišiti zahtev Ukrajine da njena vojska, koja se bori protiv proruskih separatista, dobije i ubojita sredstva, što je, takođe danas, u Kongresu u Vašingtonu, zatražio ukrajinski predsednik Petro Potrošenko.

U opremi koju će SAD dati Ukrajini biće radari, vozila, patrolni čamci, neprobojni prsluci i inženjerijska oprema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: