SLO: Deo arhive Udbe na internetu

Slovenački državni arhiv po prvi put objavio na internetu deo materijala o delovanju republičke Službe državne bezbednosti iz vremena bivše Jugoslavije, Udbe.

Izvor: B92

Petak, 28.02.2014.

14:21

Default images

Namera slovenačkih vlasti je da čitav arhiv da pretoči u digitalni oblik kako bi bio sačuvan od propadanja.

Između ostalog, na internetu su za sada objavljeni poslovnici i izveštaji, kao i popis tehnike za prisluškivanje bezbednosno-obaveštajne službe u periodu od 1942. do 1951. godine.

Direktor arhiva Bojan Cvelfar izjavio je da bi promene zakona o državnom arhivu mogle da omoguće da se čitav arhiv o delovanju Udbe digitalizuje i prebaci na internet, pri čemu bi se prethodno izveo postupak "anonimizacije" dokumenata, odnosno brisanje imena i osetljivih podataka.

Za sada je na internetu objavljeno samo 10.000 stranica Udbinih dokumenata, od preko pet miliona stranica.

Prebacivanje dokumenata iz štampanog oblika i sa mikrofilmova na internet omogućilo bi da se dokumenti, od kojih su neki u lošem stanju, lakše sačuvaju, a bili bi i dostupniji za istoričare i istraživače, dodao je Cvelfar i precizirao da bi za digitalizaciju celog arhiva trebalo osigurati oko pola miliona evra, a postupak bi trajao više godina.

U Sloveniji se u poslednje vreme vode polemike oko toga koliko arhivi nekadašnjih službi bezbednosti treba da budu otvoreni za istraživače, jer opozicija tvrdi da je vlada nedavnim zakonskim izmenama otežala pristup dokumentima.

Vodeća opoziciona Slovenačka demokratska stranka prikuplja potpise kako bi se o tom pitanju održao referendum, prenosi Hina.

Stranka bivšeg premijera Janeza Janše tvrdi, naime, da bi ti arhivi moralo da budu svima dostupni, onako kako je u slučaju arhiva nekadašnje istočnonemačke tajne policije "Štazi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: