Ban Ki Mun povukao poziv Iranu

Njujork -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun povukao poziv Iranu za učešće na mirovnoj konferenciji o Siriji u Švajcarskoj u sredu, kazao njegov portparol Martin Nesirski.

Izvor: Beta
Podeli

Ban Ki Mun je "odlučio da će se jednodnevna konferencija u Montreu održati bez učešća Irana", kazao je on, objašnjavajući tu odluku odbijanjem iranske strane da podrži stvaranje prelazne vlade u Siriji.

Sirijska opoziciona koalicija pozdravila je tu odluku UN.

Glavna sirijska opoziciona grupa, koja uživa podršku zapada, saopštila da će učestvovati na mirovnoj konferenciji "Ženeva-2" u Švajcarskoj, nakon odluke generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da povuče poziv Iranu da prisustvuje tom skupu.

Opozicija je prethodno najavila da neće poslati u sredu u Montre svoje predstavnike na mirovni skup o Siriji, protiveći se pozivu za učešće Iranu.

Ban Ki Mun je naveo takođe danas da je razočaran odbijanjem Irana da podrži tranziciju u Siriji i najavio da "razmatra hitne druge mogućnosti".

Sirijska opoziciona koalicija je navela da će doći na "Ženevu-2" samo ako Iran ispuni niz uslova ili ako UN povuku svoj poziv Teheranu.

Iran, saveznik režima u Damasku protiv kojeg se bori opozicija, danas je najavio svoje učešće u konferenciji "Ženeva-2" čiji je cilj mirovno okončavanje trogodišnjeg građanskog rata u Siriji.

Teheran je istovremeno odbacio uslov da prihvati stvaranje prelazne sirijske vlade.

Koalicija opozicije zahteva od Irana "povlačenje svih svojih vojnika i boraca iz Sirije, poštovanje zaključaka skupa Ženeva-1, usvojenih 30. juna 2012. u kojima se poziva na stvaranje prelazne vlade u Siriji i "aktivno angažovanje u pogledu Ženeve-2".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izrazio je danas duboku sumnju u preliminarni dogovor međunarodne zajednice s Iranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 438 idi na stranu