"U Srbiji kultura ekstrema"

Beograd -- Kulturni koncept u Srbiji se vrti u krug, od kukanja do nacionalizma, koji nam eksplodira u lice, rekao je pisac Vladimir Arsenijević u "Utisku nedelje".

Izvor: B92
Podeli

"Kod nas se sve vrti u krug. Od kukanja i patnje do nacionalističkog diskursa, koji nam eksplodira u lice. A onda opet kreće kuknjava i tako u krug", kaže Arsenijević.

Govoreći o postojanju i vrsti kulturnog koncepta u Srbiji, direktor Kulturnog centra Novi Sad Andrej Fajgelj rekao je da kod nas postoje dva ekstrema i pokušaj balansiranja između njih.

"Postoji jedan ekstrem koji teži tradicionalnom i onaj koji teži modernom, Zato naše društvo liči na peščani sat. Mi kao da hodamo po oštrici noža, i samo malo je potrebno da skliznemo u jedan ili drugi ekstrem", rekao je on.

On kaže da je njemu bliska ideja "treće Srbije", koja bi to prevazišla.

"Ja predstavljam Novi Sad. Mi znamo da živimo jedni sa drugima, jer je to grad koji ima dugu istoriju multikulturalizma", kaže Fajgelj.

Fajgelj je tokom emisije odbacio optužbe da je cenzurisao izložbu u Kulturnom centru, "zabranivši" rad koji prikazuje ljudsku figuru bez lica na raspeću, sa novčanicama u rukama.

Na drugoj strani, Arsenijević je govoreći o "cenzuri i uređivanju" istakao da je Fajgelj sebi dao previše prava da odlučuje šta će biti izloženo, a šta ne, odnosno šta nekoga vređa, a šta ne. Direktor Kulturnog centra.

Gosti "Utiska" su govorili i o tome ko direktno vodi kulturu u Srbiji.

Istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević kaže da se nekada gledalo da u Upravnim odborima kulturnih institucija budu stručnjaci, dok danas su samo partijske ličnosti.

"Sada direktno partije po partijskim kvotama imenuju ljude u odborima. Imenuju ljude koji nemaju veze sa oblašću i delatnošću tih institucija... Postavlja se pitanje kompetentnost. Mora da se povedu neki principi kompetentnosti", kaže Dimitrijević.

"Ministar je taj koji daje poslednu preporuku. PItanje je da li se konsultuje samo sa partijom, ili ne", kaže Dimitrijević.

On dodaje da nije ministarstvo to koje vodi kulturno politiku, već su upravo direktori muzeja i narodnih pozorišta i rukovodioci kulturnih institucija oni koji kreiraju kulturnu politiku.

Fajgelj tvrdi da je i Dimitrijević bio državni funkcioner kao i drugi, i da bi voleo da predstavi neke dokaze da prethodna vlast nije kao i ova postavljala upravnike po partijskoj liniji. On dodaje da u Srbiji vlada partokratija.

Teatrolog Spasoje Ž. Milovanović, koji je jedan od kandidata za upravnika Narodnog pozorišta, navodi da ga je lično pozvao Dejan Savić na tu fukciju, a da je i "Ivan Tasovac došao po partijskoj preporuci".

On kaže da je iza njega svojim autoritetom stao i gradonačelnik Kruševca, i da ne vidi ništa sporno u njegovoj kandidaturi za upravnika Narodnog pozorišta.

U "Utisku" se govorilo i o tome šta je Tasovac uradio na mestu ministra, a konstatovano je da su "dva meseca premalo da se donosi neki ozbiljniji sud".

strana 1 od 185 idi na stranu