Bez dogovora o "Sejdić-Finci"

Bukurešt -- Sastanak političkih lidera iz Federacije Bosne i Hercegovini, koji je održan u Budimpešti, završen je bez dogovora o modelu realizacije presude "Sejdić-Finci".

Izvor: Tanjug
Podeli

Međutim, evropski komesar za proširenje Štefan File je nakon razgovora ocenio da je došlo do napretka.

"Primetio sam napredak i političku odlučnost za harmonizaciju stavova o modelu implementacije presude u slučaju "Sejdić-Finci", rekao je File, prenosi agencija Fena.

File je istakao da je rešenje ovog problema neophodno i dodao da je ubeđen da će kontinuirani dijalog dovesti do iznalaženja modaliteta za implementaciju presude.

"Nameravamo da nastavimo ove razgovore na ekspertskom nivou, već sledeće nedelje u Briselu, a ako je potrebno i na dodatnim konsultacijama u BiH", zaključio je File, saopšteno je iz kancelarije evropskog komesara za proširenje.

Predstavnici pet najvećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka iz Bosne i Hercegovine juče su, uz posredovanje posebnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena u Sarajevu nakon višečasovnog sastanka, istakli da su približili stavove zbog čega se očekivalo postizanje dogovora, navodi Fena.

Relaizacija presude "Sejdić-Finci", odnosno promena ustava i izbornog zakona BiH, predstavlja osnovni preduslov da bi ta zemlja nastavila proces približavanja Evropskoj uniji.

strana 1 od 151 idi na stranu