SAD: Vojska je spremna za napad

Brunei, London, Damask, Vašington, Vatikan -- Zapadne sile su, navodno, obavestile opoziciju da bi već u četvrtak mogao biti izvršen napad na snage Asada, javio Rojters.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Američka vojska je potpuno spremna odmah da krene ukoliko predsednik Barak Obama naredi akciju protiv Sirije, izjavio ministar odbrane SAD Čak Hejgel za BBC.

"Sve je pripremljeno da ispunimo svako naređenje predsednika", rekao je Hejgel u Bruneiju na turneji po jugoistočnoj Aziji.

Hejgel je kazao i da će SAD uskoro ponuditi dokaze da je Sirija izvela napad hemijskim oružjem na sopstveni narod, preneo je AFP. "Imaćemo više informacija i obaveštajnih podataka koje ćemo uskoro objaviti", rekao je Hejgel na skupu regionalnih ministara odbrane u Bruneiju.

BBC prenosi izjavu predsednika Francuske Fransoe Olanda da je Francuska spreman da kazni one koji su odgovorni za upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

U međuvremenu NBC je izvestio, pozivajući se na neimenovane visoke američke zvaničnike, da bi američki raketni napadi već u četvrtak mogli da udare na Siriju, dok sirijska opozicija smatra da je "pitanje dana" kada će početi zapadna vojna intervencija protiv režima predsednika Bašara al Asada.

Ahmad Ramadan, član političkog odbora Sirijske nacionalne koalicije, rekao je da je intervencija neizbežna i da su u pitanju "dani, a ne nedelje", i dodao je da su zapadne zemlje već konsultovale predstavnike opozicije oko eventualnih meta u Siriji.

"Nema prezicnog datuma... ali može se govoriti o neizbežnoj medjunarodnoj intervenciji protiv režima. To je pitanje dana, a ne nedelja", izjavio je Ramadan.

"Bilo je sastanaka izmedju Koalicije, (pobunjeničke) Slobodne sirijske armije i savezničkih zemalja, na kojima se razgovaralo o mogućim metama", rekao je on, navodeći da bi medju metama mogli biti aerodromi, vojne baze i skladišta oružja, javio je AFP.

Pošto je ranije danas razgovarao sa britanskim i francuskim kolegama, Hejgel je rekao da američki saveznici i većina sveta veruje da je režim predsednika Bašara el-Asada izveo smrtonosni napad hemijskim oružjem prošle sedmice u predgradjima Damaska.

Prema njegovim rečima, nema više sumnje u to ko je izveo hemijski napad, za koji sirijska opozicija kaže da je uzeo živote 1.300 ljudi.

"Mislim da su obaveštajne službe zaključile da to nisu uradili pobunjenici, i da će "verovatno biti izneti valjani obaveštajni podaci koji će pokazati odgovornost sirijske vlade", rekao je on.

Zapad najavio opoziciji napad na Asadove snage?

Bela kuća isključuje bilo kakav vojni angažman na svrgavanju sirijskog predsednika Bašara al-Asada, saopšteno je danas. "Opcije koje mi razmatramo se ne odnose na promenu režima. One se odnose na odgovor na jasno kršenje međunarodnih standarda kojima se zabranjuje upotreba hemijskog oružja", izjavio je portparol Bele kuće.

Zapadne sile su, navodno, obavestile sirijsku opoziciju da bi narednih dana mogao biti izvršen napad na snage predsednika Sirije Bašara al Asada, javio je danas Rojters, pozivajući se na izvore koji su prisustvovali sastanku međunarodnih izaslanika i opozicione Sirijske nacionalne koalicije.

"Opoziciji je jasno rečeno da bi akcija sa ciljem sprečavanja Asadovog režima da ponovo upotrebi hemijsko oružje mogla biti izvedena u narednih nekoliko dana i da oni treba da se pripreme za mirovne razgovore u Ženevi", rekao je britanskoj agenciji jedan od izvora koji su prisustvovali jučerašnjem sastanku u Istanbulu.

Na sastanku u istanbulskom hotelu učestvovali su visoki predstavnici opozicione Sirijske nacionalne koalicije, uključujući njenog predsednika Ahmada Džarbu, kao i izaslanici 11 ključnih zemalja "Prijatelja Sirije", među kojima Amerikanac Robert Ford.

I britanski dnevnik Gardijan izvestio je jutros da su u britansku vojnu bazu na Kipru, na manje od 100 milja od Sirije, počeli da pristižu ratni avioni i vojni transporteri, što bi mogao da bude znak ubrzanih priprema za vojni udar na sirijski režim.

Obama još nije odlučio o vojnoj akciji u Siriji

Američki predsednik Barak Obama još nije doneo odluku da naredi vojne udare na snage sirijske vlade, u odgovor na navodni napad hemijskim oružjem prošle nedelje u blizini Damaska, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik vlade SAD.

Televizijska stanica "Raša tudej" prenosi da britanska vojska pojačava svoje prisustvo u Mediteranu i da ta zemlja sada ima četiri ratna broda, nosač helikoptera i dve fregate u blizini Albanije.

Rojters navodi da je i američka mornarica od petka pojačala prisustvo u Mediteranu, gde ima ukupno četiri ratna broda sposobna za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa.

Slično je učinila i Francuska, koja se spominje kao još jedan ključni igrač u mogućoj intervenciji. Njeni borbeni avioni se nalaze u Emiratima za slučaj da zatreba, prenosi RT.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je napad hemijskim oružjem u Siriji "apsolutno gnusan" i da zahteva akciju međunarodne zajednice, pri čemu Britanija razmatra "proporcionalni odgovor".

Italija: Bez odobrenja SB ne učestvujemo u vojnoj akciji

Italija smatra da vojna akcija međunarodnih snaga u Siriji zbog navodnog hemijskog napada na civile mora imati odborenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavila je ministarka spoljnih poslova Ema Bonino.

Bonino u parlamentu rekla da je hemijski napad "ratni zločin" i da njena vlada neće podržatu vojnu akciju bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN.

"Italija neće aktivno učestvovati u vojnoj akciji... bez Saveta bezbednosti koji je za nas i dalje jedina pravna referenca koja se ne može ignorisati", rekla je Bonino.

Ranije danas premijer Enriko Leta je izložio stav Italije u telefonskom razgovoru s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

Velika Britanija i Italija su se saglasile oko činjenice da je masovnom upotrebom hemijskog oružja u Siriji pređena tračka posle kojeg nema povrtka, saopštila je kancelarija italijankog premijera.

Leta je, prema tom saopštenju, rekao Kameronu da Italija napad na sirijske civile smatra "neprihvatljivim zločinom koji međunarodna zajednica ne može tolerisati".

Zvanični list Vatikana kritikuje pripreme za intervenciju

Zvanični list Vatikana kritikovao je danas svetske sile zbog pripremanja moguće vojne akcije protiv Sirije, uprkos istrazi koju sprovodi tim Ujedinjenih nacija o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u blizini prestonice Damaska.

"Ton postaje sve drastičniji a akcija koju su preduzele Ujedinjene nacije (istraga navodnog hemijskog napada) izgleda da je potpala pod neku vrstu unakrsne vatre", piše list Vatikana, a preneo je AFP.

"Brojni međunarodni akteri izgleda da više ne smatraju da je istraga tog napada faktor koji treba da odluči", navodi list i dodaje da izgleda da umiru šanse da se pronađe pregovaračko rešenje.

Stalni posmatrač Vatikana u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, monsinjor Silvano Tomazi, prošle sedmice je izrazio sumnju da je sirijski režim odgovoran za navodni napad hemijskim oružjem u predgrađima Damaska.

Vatikan je protiv svake vrste vojne intervencije, i podseća na haos koji je pričinio rat koji su predvodile SAD da se svrgne Sadam Husein u Iraku 2003. godine, prenela je francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 446 idi na stranu