Raste broj obolelih od virusa Nila

Beograd -- Broj pacijenata u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra kod kojih je dokazano da su zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila povećao se na 65.

Izvor: Tanjug
Podeli

Direktor te klinike prof. dr Dragan Delić je izjavio da su među obolelima na bolničkom lečenju najbrojniji pacijenti sa simptomima encefalitisa (upale mozga) i meningitisa (zapaljenja moždane opne), ali da ima i pacijenata, uglavnom starijih od 60 godina, koji se nalaze na respiratoru i koji su životno ugroženi.

"Za oko dvadesetak pacijenata čekamo virusološku potvrdu Instituta za virusologiju Torlak", kazao je prof. Delić i dodao da se testiraju svi koji imaju visoku temperaturu čije je poreklo nepoznato, a uz to i simptome kao što su malaksalost i bolovi u mišićima.

Delić je podsetio da zarazu prenose komarci i da je njeno širenje moguće sve dok postoji aktivnost ovih insekata.

"Protiv virusa Zapadnog Nila nema specifične terapije, a bolest se obično završava potpunim oporavkom nakon nekoliko nedelja i meseci", rekla je nedavno Tanjugu šefica Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" dr Bojana Grgić navodeći da je sprečavanje uboda komarca najlakši i najefikasniji način da se spreči dobijanje tog virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu