Srbija, Azerbejdžan i supervojnik

U Azerbejdžanu razmišljaju o tome da se uključi u projekat "Jugoimporta" SDPR "Vojnik budućnosti VB-10", na kom u srpskoj kompaniji rade već duže, piše Blic.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.07.2013.

09:44

Default images

Reč je o digitalizaciji pešadije, odnosno o opremanju vojnika najsavremenijom vojnom i elektronskom opremom.

Kako piše Blic, ponuda je u Baku stigla krajem juna, a tamošnjim vlastima je najpre ponuđeno da kupe za svoju vojsku paket opreme VB-10, a potom i da se uključe u zajedničku proizvodnju.

"Blic" iz "Jugoimoprta" nije uspeo da dobije komentar, ali navodi da je azerbejdžanska agencija APA navela da tamošnje vlasti ozbiljno razmatraju ponudu "Jugoimporta".

Azerbejdžan je prošle godine objavio da je počeo da radi na projektu sopstvenog "vojnika budućnosti", ali nije isključeno i da se uključe u ovaj projekat, što bi za njih bilo jefitnije.

"VB-10 je predstavljen u u nekoliko zemalja, a intersovanje za nabavku pokazalo je nekoliko arapskih država i Pakistan, koji je u međuvremenu naručio i tri oklopna vozila točkaša ’Lazar 2’, koji će im biti isporučeni do kraja godine", navodi izvor "Blica".

Taj list još podseća i da VB-10 nije jedini potencijalni projekat vojnih industrija Srbije i Azerbejdžana, budući da su s tom zemljom "Zastava oružje" i Ministarstvo odbrane 2011. potpisali ugovor o proizvodnji podcevnih bacača granata. Proizvodnja bi ove godine trebalo da počne u Azerbejdžanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: