Tri nedelje za rekonstrukciju Vlade

Beograd -- Lideri vladajuće koalicije nisu razgovarali o kadrovskim rešenjima u Vladi. Tokom sedmice imenovanje pregovarača sa EU. Promene u kabinetu za tri nedelje.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Lideri vladajuće koalicije dogovorili su se da iduće nedelje postave šefa pregovaračkog tima Srbije za pristupne pregovore sa EU, a nisu razgovarali o personalnim promenama u Vladi, izjavila je ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović.

"Ključni cilj Vlade su evropske integracije i zato je dogovoreno da se što pre imenuje šef pregovaračkog tima. Nismo razgovarali o personalni rešenjima, nego o principima, postavićemo ciljeve za naredni period kako bismo na drugu godišnjicu Vlade ponovo videli šta smo uradili", izjavila je novinarima Kalanovićeva u dvorištu vile "Bokeljka" na Dedinju, gde se održava sastanak čelnika vladajuće koalicije. Ona je rekla da je to prva tačka dogovora jer Srbija nema vremena za gubljenje u evrointegrativnim procesima.

Prema njenim rečima, Vlada je već ispunila jedan od svojih prioritetnih ciljeva, postavljenih prilikom potpisivanja koalicinog sporazuma pre godinu dana, a to je otvaranje pregovora sa EU. Evrointegracije ostaju jedan od osnovnih ciljeva Vlade, istakla je ministarka Kalanović.

Kalanovićeva je rekla da je na današnjem sastanku bilo reči samo novom programu Vlade koja bi trebalo da bude u novom sastavu do kraja jula.

"Do kraja jula biće nova vlada, vlada koja će biti spremna da odgovori na sve izazove", kazala je Kalanović.

Prema njenim rečima, ove nedelje biće još reči o vladinim ciljevima, a iduće sedmice će se unutar stranaka razgovarati o ciljevima Vlade i personalnim rešenjima. Treće sedmice će Vlada i Skupština obaviti sve neophodne poslove kako bi bio omogućen rad "rekonstruisane" Vlade.

Sastanak premijera Ivice Dačića, potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i ministra finansija Mlađana Dinkića počeo je oko 16.30 u Vili "Bokeljka", na Dedinju. Sastanku su pored Verice Kalanović, prisutvovali i potpredsednik SPS-a i ministar prosvete Žarko Obradović i direktor kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Upitana da li je poništavanje "male mature" dovoljan razlog za smenjivanje ministra prosvete Žarka Obradovića, Kalanovićeva je rekla da ne može da odgovori na to pitanje.

"Razmotrićemo sva personalna rešenja", kazala je Kalanović, a na konstataciju novinara da je poništavanje "male mature" skandal, ministrarka je rekla da su pojedine afere koje su otvorene u javnosti, iskonstruisane.

Ona je izrazila očekivanje da što se tiče URS-a, kada je reč o personalnim pitanjima, u Vladi neće biti značajnijih izmena.

Upitana zašto je prvom sastanku o rekonstrukciji prisustvovala ona, a ne viceprermijerka Suzana Grubješić, Kalanović je rekla da je to unutarstranačko pitanje.

Kako je ranije najavljeno, rekonstrukcija vlade treba da bude završena do 27. jula, a prema najavama iz vodeće stranke koalicije - treba očekivati obimne i sveobuhvatne promene, ne samo personalne, već promenu politike i ciljeva kabineta premijera Ivice Dačića.

Rekonstrukcija bi trebalo da obezbedi bolje rezultate, pre svega u ekonomiji.

Dačić je ranije danas na Goliji izjavio da će se, prilikom razgovora o rekonstrukciji Vlade, razgovarati i o načinima za što brže pregovore o člansvu Srbije u Evropskoj uniji, smanjenju nezaposlenosti i privlačenju investicija.

On je novinarima rekao da neće biti samo reči o personalnim rešenjima, već i o definisanju političkih ciljeva Vlade Srbije.

Vicepremijer Aleksandar Vučić procenio je juče da će rekonstrukcija vlade biti "težak proces", ali da je nesumnjiva želja da se pokaže narodu da su principi odgovornosti, smenjivosti i poštovanja njegove volje važniji od partijske pripadnosti i poslušnosti.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, koji je na sastanak došao automobilom "Fijat 500L", izjavio je ranije da je cilj rekonstrukcije da Vlada izgleda bolje, da se dobiju jači državni sekretari i bolji direktori na važnim pozicijama.

Prema njegovim rečima tačno se zna ko je postigao loše rezultate i oni će, kako je rekao, biti promenjeni u rekonstrukciji Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu