Zakon o lustraciji od danas ne važi

Beograd -- Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, u javnosti poznatiji kao Zakon o lustraciji, od danas više ne važi, piše Danas.

Izvor: Danas
Podeli

Na snagu je stupio 2003, ali prethodnih godina nije bilo političke volje da počne njegova primena, tako da on danas odlazi u istoriju, a da nikada nije zaživeo u praksi.

Zanimljivo je da Skupština Srbije prethodnih deset godina nije uspela ni da kompletira Komisiju za lustraciju, koja bi radila na njegovoj primeni. No, od samog donošenja Zakona o lustraciji bilo je jasno da će biti problema u njegovom sprovođenju, a to je postalo očigledno onog trenutka kada je formirana pomenuta Komisija, jer ona nikada nije dostigla pun sastav, niti je dobila osnovne uslove za rad, a zbog nedostatka podrške vlasti gotovo svi članovi ovog tela podneli su ostavke 2004. godine.

S druge strane, Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV-a, kazao je ranije da se lustracija u našoj državi mora sprovesti ako zemlja želi da ide dalje. Takođe, on je najavio da će LSV pokušati da dobije podršku u Narodnoj skupštini kako bi se zakazala sednica na kojoj bi bio donet novi zakon.

Za zakazivanje takve sednice potrebna im je podrška 84 narodna poslanika. "Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu i medijima. Ujedno, lustracija bi onemogućila i da nam se te strahote iz devedesetih ponavljaju", rekao je Kostreš, piše "Danas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1217 idi na stranu