Novi papa održao prvu misu

Vatikan -- Papa Franja, novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve, kardinal Buenos Ajresa, održao je u 17 sati prvu misu, koju su uživo prenosili mediji širom sveta.

Izvor: B92
Podeli

Svi kardinali bili su dirnuti kada ih je papa Franja upitao da li im odgovara da se misa u Sikstinskoj kapeli, prva nakon izbora, održi u četvrtak popodne, kako bi se tokom jutra mogao u miru sastati sa njegovim prethodnikom Benediktom XVI.

Novi papa je prvi radni dan proveo u razgovoru sa vernicima u Rimu. Posle jutarnjih molitvi u bazilici Santa Marija Mađiore, papa je otišao u školu preko puta i razgovarao sa đacima, ali i sa prolaznicima koji su išli na posao. Papa se vratio u crkveni hotel u kojem je odseo pre imenovanja, kako bi platio račun i uzeo svoj prtljag.

Papa se posle ceremonije izbora, na putu iz Sikstinske kapele, nije hteo voziti limuzinom već je ušao u autobus dobacivši: “U redu je, idem i ja s dečacima”.

"Njegova crkvena odežda je veoma jednostavna, bez čuvenog crvenog plašta, sa gvozdenim krstom, koji je nosio pre izbora za papu, dok je još bio biskup. Veoma je jednostavan, mi smo impresionirani njegovim dušebrižnim pristupom", rekao je portparol pres službe Vatikana, otac Federiko Lombardi.

Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve prvi je papa jezuita i prvi posle više od 1000 godina koji nije iz Evrope. 226. papa nasledio je pregršt problema u katoličkoj crkvi: skandali seksualnog zlostavljanja, unutrašnja podeljenost i smanjenje broja vernika, i to u delovima sveta u kojima je hrišćanstvo vekovima bila čvrsto utemeljeno.

strana 1 od 332 idi na stranu