DS o planu za izlazak iz krize

Beograd -- Završena sednica predsedništva DS, prva kojoj je predsedavao Dragan Đilas. Teme - ekonomska situacija i nacionalni plan za izlazak zemlje iz krize.

Izvor: B92, Blic, Politika, Tanjug
Podeli

Podsetimo, juče su ostavke na poslaničke funkcije dali bivši ministri Oliver Dulić i Snežana Malović. Sledeći bi to mogao, kako piše Politika, da uradi i Goran Bogdanović, ministar za KiM u prethodnoj vladi. On je za Politiku rekao da će, ukoliko tako odluči Predsedništvo stranke, vratiti poslanički mandat.

I pored poziva da ministri koji su ranije loše radili vrate svoje poslaničke mandate, Dragan Đilas je rekao da ne želi da predsedništo glasa o tome, pošto je to lična odluka svakog od ministara.

Predsednik političkog Saveta DS Dragoljub Mićunović novinarima je kratko u prolazu rekao da je na sednici analizirana politička situacija i da su izabrani neki stranački organi.

Marko Đurišić izabran je za sekretara Predsedništva Demokratske stranke, a Jelena Trivan je imenovana za Internacionalnog sekretara Demokratske stranke.

U sklopu priprema za sednicu Glavnog odbora i konstituisanja organa Demokratske stranke Predsedništvo je utvrdilo predlog da dr Bojan Pajtić bude izabran za zamenika predsednika DS, Balša Božović za Generalnog sekretara Demokratske stranke, a Tamara Tripić za Sekretara stranke.

Za mandatara za izbor Izvršnog odbora Demokratske stranke predložen je Dušan Elezović.

O predlogu Predsedništva članovi Glavnog odbora Demokratske stranke odlučivaće na sednici zakazanoj za 8. decembar 2012. godine.

Sednici su prisustvovali lider DS Dragan Đilas, počasni predsednik demokrata Boris Tadić i potpredsednici stranke Dejan Nikolić, Jovan Marković, Goran Ćirić, Miodrag Rakić, Vesna Martinović i Nataša Vučković.

Potpredsednik DS Bojan Pajtić ne prisustvuje sednici pošto je na službenom putu, rečeno je novinarima ispred sedišta DS u Krunskoj.

U međuvremenu, Odbor za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja odlučio je da parlamentu predloži da konstatuje prestanak poslaničkog mandata poslanika Demokratske stranke Olivera Dulića i Snežane Malović.

Na sednicu Predsedništva stigli su i predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, kao i funkcioneri stranke Marko Đurišić, Milica Delević, Aleksandar Šapić, Goran Bogdanović, Balša Božović, Miloš Simonović...

Ovo je prva konstitutivna sednica predsedništva stranke posle izborne skupštine 25. novembra, a na njoj bi trebalo da bude reči o konstituisanju organa stranke posle te skupštine i o tome kada će početi pripreme za sednicu Glavnog odbora.

Mediji spekulišu da će osim Dulića i Malovićeve poslanički mandat vratiti i Milan Marković, dok će poslanička mesta zadržati Mirko Cvetković, Božidar Đelić i Vuk Jeremić.

Podsetimo, novoizabrani predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas poručio je svim bivšim ministrima na sednici na kojoj je izabran da dobro razmisle treba li i dalje da sede u poslaničkim klupama. Poruku je uputio svima, pa i onima koji su dobro radili svoj posao i koji će biti kandidovani u budućnosti za neku novu, visoku, funkciju.

Novinari "Politike" su pokušali juče da stupe u kontakt s nekima od bivših ministara iz DS i pitaju ih da li će podneti ostavke na poslaničke mandate, ali im to nije uspelo, jer oni nisu želeli da daju komentare.

strana 1 od 201 idi na stranu