U Srbiji 23 žene ubijene u 2012.

Beograd -- Policija je za 10 meseci ove godine podnela 2.555 krivičnih prijava zbog nasilja nad ženama, a u porodičnom nasilju su ubijene 23 žene.

Izvor: Beta
Podeli

Statistika pokazuje i da je oko 54 odsto žena u Srbiji bilo izloženo nekoj vrsti nasilja. Pojedine žene porodično nasilje trpe čak i decenijama, a kada prijave nasilnika, vlasti često ne reaguju na pravi način.

Pravosuđu je zamereno što ne uzima u obzir sve okolnosti u slučajevima kada žene koje su žrtve nasilja, nakon dugotrajne torture, odgovore nasiljem i ne uzimaju njihovo psihičko stanje kao olakšavajuću okolnost.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, u Skupštini Srbije danas je održano "javno slušanje", a svi učesnici su se saglasili da su potrebni sistemska borba i jačanje društvene svesti da prema nasilju treba imati "nulti stepen tolerancije".

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović najavio je formiranje državnog tima za borbu protiv porodičnog i nasilja nad ženama.

"Borba protiv porodičnog nasilja treba da bude posao svih institucija i državnih službi, ne samo policije. Potrebno je raditi na prevenciji", poručio je Božović.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović istakao je kao zastrašujući podatak da je svaka druga žena u Srbiji žrtva neke vrste nasilja i ukazao na značaj jačanja društvene svesti o tom problemu.

Stefanović je rekao da očekuje ratifikaciju Konvencije Saveta Evrope o prevenciji i borbi protiv porodičnog nasilja. "Time počinje usklađivanje našeg zakonodavstva sa standardima u toj oblasti", kazao je Stefanović.

Po ratifikaciji te konvencije državni organi biće obavezni da vode preciznu evidenciju svih slučajeva nasilja nad ženama.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić navela je da Romkinje i žene sa invaliditetom retko prijavljuju nasilje i upitala da li je uzrok nedovoljno poverenje u institucije.

"Nije dovoljna kazna za nasilnike. Da bi se zaštitile žrtve, potreban je drugačiji odnos profesionalaca koji rade sa žrtvama porodičnog nasilja, kao i institucija i javnosti", kazala je Petrušićeva.

Predsednica Viktimološkog društva Srbije Vesna Nikolić Ristanović istakla je da se neretko efikasnije sudi ženama koje su nasilje počinile odgovarajući na torturu, nego u slučajeva kada su one žrtve nasilnika.

Prema njenim rečima, pravosuđe nije dovoljno osetljivo na "sindrom pretučene žene", koji u nekim pravosudnim sistemima, kakav je američki, predstavlja olakšavajuću okolnost i razlog za oslobađajuću presudu.

"Javno slušanje" u Skupštini Srbije je održano u okviru međunarodne kampanje "16 dana aktivizma" koja traje do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 163 idi na stranu