"Radnici da se bore za svoja prava"

U Srbij,i prema nekim procenama, trenutno na crno radi između 300.000 i milion građana, a više od 60.000 zaposlenih mesecima ne prima platu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.10.2012.

10:35

Default images

Zbog toga fondacija Centar za demokratiju vodi kampanju promovisanja prava na dostojanstven rad.

"Kampanju vodimo već devet meseci, zajedno sa još pet nevladinih organizacija. Naš cilj je poboljšanje uslova za dostojanstven rad. Bez obzira na dubinu krize i želju da se nađe bilo kakav posao, mislimo da moramo da održavamo svest da rad mora da bude dostojanstven, plaćen, kao i da radnici treba da budu zaštićeni na poslu", kaže Nataša Vučković iz Centra za demokratiju.

Prema njenim rečima, Centar pokušava da ohrabri građane da se bore za svoja prava.

"Nevladin sektor tu može puno da pomogne. Kod nas postoji veliko nepoverenje u institucije – inspekcije rada ne izlaze na teren po pozivu radnika, sudski postupci traju godinama... Ipak, uspostavili smo nove institucije, poput poverenika i ombudsmana, ali građani i dalje ne koriste te mehanizme. Naš cilj je da ih uputimo upravo ka tim institucijama", objasnila je ona.

U Beogradu će sutra biti održana kampanja "Crno na belo" sa ciljem da se motivišu zaposleni da se odlučnije bore za svoja prava.

Kako se navodi u saopštenju Centra za demokratiju, aktivisti će sutra građanima u četiri ulične akcije deliti informativni materijal, prikupljati lična iskustva o uslovima u kojima rade i davati im informacije o zakonskim rešenjima i mehanizmima koji im stoje na raspolaganju ukoliko žele da ostvare svoja prava.

Dodaje se da je jedan od većih problema sa kojim se građani Srbije suočavaju bezbednost i zdravlje na radu i naglašava da u Srbiji godišnje u proseku, prema podacima Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, smrtno strada oko 40 zaposlenih, preko 1.000 doživi tešku, a preko 20.000 lakšu povredu na radu.

Kako je najavljeno, akcije će trajati po dva sata i prva će početi u 8 sati na Slaviji, druga će biti na Banovom brdu u Požeškoj ulici u 10 sati, treća akcija će početi u 12 sati kod Cvetkove pijace, dok će četvrta akcija početi u 15 sati na štandu kod "Ruskog cara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: