Još jedna pobeda u "Bici za bebe"

Beograd -- Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je da će od 1. januara biti omogućen povraćaj PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

Izvor: B92
Podeli

Dogovor o tome je postignut na sastanku ministra Mlađana Dinkića s predstavnicima udruženja Roditelj, Servis Halo beba, Mrežom organizacija za decu Srbije i Fondom B92.

Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo finansija i privrede podneti odgovarajuće amandmane na izmene Zakona o PDV-u, kako bi se omogućio povraćaj PDV-a za nabavku hrane i opreme za bebe (i to mleko za odojčad, kašice, pelene, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, stolica za auto) u iznosu do 70.000 dinara povraćaja u periodu od rođenja do druge godine uzrasta deteta.

U inicijativnom odboru, kažu da su zadovoljni novom merom, ali da je to tek početak.

"Ono što smo dobili u prošlom sazivu, a što je malo izmenjeno u ovom sazivu jeste predlog za povraćaj PDV-a što je mehanizam koji se koristi i koji nije loš, dakle prihvatili smo ga kao neku vrtsu kompromisa, međutim napominjemo da to svakako nije dovoljno, cilje jeste snižavanje ekonomske cene roditeljstva", rekla je Dragane Soćanin iz udruženja "Roditelj".

Roditelj ili staratelj će ostvarivati pravo na povraćaj PDV-a ukoliko ukupni prihodi domaćinstva ne prelaze neto iznos od 80.000 dinara mesečno, kao i ukoliko vrednost imovine domaćinstva ne prelazi 200.000 evra. To pravo moći će da se ostvari od 1. januara 2013.

Roditeljima ili starateljima koji podnose zahteve biće maksimalno pojednostavljena procedura podnošenja zahteva i povraćaja sredstava, navedeno je u saopštenju.

"Ne zaboravimo da su nam trudnice i porodilje ugrožene materijalnim teškoćama, uskraćivanjem radnih prava, a od nove godine i uskraćivanjem zdravstvenog osiguranja, tako da smo doveli roditeljstvo do jedne zaista niske tačke", dodala je Dragana Soćanin.

Ministarstvo finansija i privrede će zajedno s predstavnicima ovih udruženja inicirati formiranje radne grupe na nivou Vlade Srbije koja bi se bavila i drugim merama kojim bi se poboljšali uslovi roditeljstva u Srbiji.

Udruženja Roditelj, Servis Halo beba, Mreža organizacija za decu Srbije i Fond B92 su inicijatori peticije koju je potpisalo više od 180.000 građana u Srbiji.

Ekonomija

strana 1 od 1760 idi na stranu