Formirana Stranka Rusa Srbije

Na sledećim izborima građani Srbije imaće širi izbor - u registar se, nekoliko dana posle izbora, upisala Stranka Rusa Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

16:58

Default images

Prvi zadatak biće im da nauče ruski, a onda će se posvetiti povratku ruskog jezika i u škole. Krupna politička pitanja čuvaju za kasnije.

Ali, kako kažu, imaju spremnu strategiju za naredne izbore.

"Mi smo razmišljali, ali izaći ćemo sami. Želimo baš da proverimo ove naše sunarodnike, jer ovo je njihova partija isto koliko i moja", kaže Dragan Cvetković, predsednik ove partije.

A dok izbori ne dođu, baviće se kulturom...

"Naša deca ne mogu da uče ruski, kao prvo. Ruski jezik je bio ranije u školama, ali je ukinut. A drugi motiv je bio da naša deca mogu, da imaju pravo da se izjasne kao Rusi. Do sada je za to uvek bio neki strah", kaže on.

I u samom rukovodstvu stranke samo jedan član govori ruski. Kažu da tako neće biti još dugo, jer štampaju stotinak rečnika, za hitnu upotrebu u stranci.

Za lidera stranke nema dileme - Vladimir Putin je čovek koji može da pomogne Srbiji. Zato pamti svaki detalj kada ga je upoznao...

"Ja sam imao prilike da ga upoznam, na stadionu, ali sam morao da ustupim mesto našim nekim zvaničnicima tako da to mi je najveća želja", kaže on.

Dragan Cvetković je srećan što su svi lideri u Srbiji, a posebno Mlađan Dinkić, bili u Rusiji u poslednja dva meseca. Za predsednika Nikolića ima i savet kako da za dve nedelje razgovara sa Vladimirom Putinom u Sočiju. "Ja bih mu poručio da razgovara malo ozbiljnije, da da predloge šta treba Srbiji i ja verujem da ćemo da dobijemo to što oni budu predložil", kaže lider ove stranke.

Da bi izbegli mešanje sa radikalima, izbegli su skraćenicu SRS, pa je u upotrebi RUS. Tvrde da su im sve stranke bliske, ali jedan se čovek ipak izdvaja... "Za mene je ostao jedan čovek koji je pečat ostavio - to je Koštunica."

On kaže da nije bio član nijedne stranke, ali da Koštunicu ceni još iz vremena Tita, kada je postavio pitanje Ustava.

Prema procenama iz ove stranke, Rusa u Srbiji ima čak 300 000 – 400 000. Stranka ima 1850 članova - od toga, kako tvrde, 1370 ljudi je ruskog porekla, a ostalo su rođaci i prijatelji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: