Brejvik: Žao mi je prolaznika

Oslo -- Anders Brejvik, kome se sudi za ubistvo 77 ljudi u Norveškoj, rekao je da mu nije žao masakra, ali se izvinio "nevinim prolaznicima koji su stradali od bombe".

Izvor: B92
Podeli

Brejvik je poslednjeg dana svog svedočenja pred sudom u Oslu rekao da je izvršio "mali varvarski čin, kako bi sprečio veći varvarski čin".

On je rekao da mu je žao što je bomba ubila i ranila nevine prolaznike koji "nisu imali veze sa politikom" pred zgradom vlade u Oslu, gde je stradalo osam ljudi, ali se nije izvinio zbog ubistva 69 osoba na ostrvu Utoja.

Brejvik je rekao da ne želi da uputi izvinjenje zbog onoga što je uradio u omladinskom kampu Laburističke partije, jer smatra da je to bio "kamp za indoktrinaciju". Zatim je nastavio da opisuje događaje na ostrvu Utoja, gde su stradali mahom tinejdžeri.

Njegovo svedočenje o masakru je šokiralo javnost u petak, a advokati su upozorili da se i danas očekuju mučne izjave, pa ni ovog puta nije bilo direktnog prenosa.

"Izgubio sam sve tog 22. jula. Sve svoje prijatelje i porodicu. Tako da znam kakav su gubitak doživeli ostali. Ipak, to je bilo neophodno. Razlika je što je u mom slučaju to bio izbor", rekao je između ostalog Brejvik, koji je ponovo rekao da je očekivao da neće preživeti nakon masakra.

On je ovoga puta dodao i da je verovao da će "političari u Norveškoj biti nestabilni i da će narediti policiji da ga ubiju", ali je smatrao i da će "njegova porodica biti ubijena posle njegovog čina".

Brejvik je ponovio da je planirao još ubistava, kao i javne egzekucije političara, ovog puta je odbio da komentariše bilo šta vezano za grupu "Vitezovi templari", u čije postojanje tužilaštvo sumnja, a otkrio je i da je planirao da ukrade mali avion za bekstvo.

Inače, prema nekim informacijama, tužioci će zatražiti još jedan dan za ispitivanje Brejvika ukoliko ne stignu da prođu kroz sve što smatraju ključnim. Glavno pitanje "suđenja veka" jeste da li je Brejvik uračunljiv, od čega zavisi da li će on kaznu izdržavati u zatvoru ili u psihijatrijskoj ustanovi.

Brejvik, koji je priznao ubistva, ali i odbio da prihvati krivicu, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora, što je maksimalna zatvorska kazna u Norveškoj, ali bi ona mogla da bude produžavana do kraja njegovog života. U slučaju da bude proglašen neuračunljivim, najverovatnije bi do kraja života bio zatvoren u ustanovi.

Svet

Srbiji se nudi saradnja sa NATO

Vašington -- Srbiji će posle izbora biti ponuđeno da proširi saradnju sa severnoatlantskom alijansom, najavila je Elizabet Šervud Randal, specijalna savetnica Baraka Obame.

Svet ponedeljak 30.04. 22:51 Komentara: 112

Poslednji zapisi Osame bin Ladena

Vašington -- Američka javnost uskoro će moći da pročita neke od poslednjih pisanih ili otkucanih zabeleški ubijenog vođe terorističke mreže Al Kaide Osame bin Ladena.

Svet ponedeljak 30.04. 20:21 Komentara: 4

Jemen: U sukobima 21 žrtva

Sana -- U žestokim sukobima koji su izbili danas na jugu Jemena, u blizini grada Loder, nad kojim Al Kaida pokušava da povrati kontrolu, poginula je najmanje 21 osoba.

Svet ponedeljak 30.04. 20:19 Komentara: 0

Sarkozijev dogovor sa Gadafijem

Pariz -- Nikola Sarkozi i Moamer Gadafi postigli su dogovor po kom je za nuklearnu saradnju sa Francuskom, Libija trebalo da oslobodi zatočene bugarske medicinske sestre

Svet ponedeljak 30.04. 20:18 Komentara: 1
strana 1 od 330 idi na stranu