Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika

Priština -- Na Kosovu živi blizu 1,8 miliona stanovnika, a najveći grad Priština ima oko 200.000 žitelja, pokazali su danas saopšteni preliminarni rezultati popisa.

Izvor: Tanjug
Podeli

Popis je na Kosovu obavljen u prvoj polovini aprila, a bojkotovala ga je većina žitelja srpske nacionalnosti.

Predstavnici Ministarstva za javne službe u kosovskoj vladi su saopštili da na Kosovu živi 1.733.872 stanovnika. U Prištini ima 198.214 ljudi, a sledeći grad na Kosovu po broju stanovnika je Prizren sa 178.122 žitelja.

Od popisanog stanovništva na Kosovu, 873.598 su muškarci, a 860.274 žene.

U Gračanici, najvećoj srpskoj sredini južno od Mitrovice, popisano je 11.006 stanovnika. To međutim nije potpuni broj stanovnika te novoformirane opštine, pošto je odaziv na popisu bio polovičan. Procene su da u opštini Gračanica živi između 20.000 i 25.000 ljudi.

Prema preliminarnim podacima popisa, na Kosovu je popunjeno 78,1 odsto stanova i kuća.

Popis je prema oceni predstavnika MInistarstva javnih službi i Evropske komisije uspeo i rezultati su validni, bez obzira što nisu popisani i žitelji tri opštine severnog dela Kosova.

U opštinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, Srbi čine većinsko stanovništvo. Oni su bojkotovali popis stanovništva koje su organizovale kosovske institucije, uz pomoć UNOPS-a, po međunarodnim standardima.

Vlast u Prištini nema plan za održavanje popisa na severu Kosova i ističe da je za uspeh tog procesa potrebna saradnja lokalnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 42 idi na stranu