Papa u Hrvatskoj: Doček i protesti

Više od deset hiljada ljudi radi na pripremi posete pape Benedikta XVI Zagrebu za vikend. Najavljeni protesti zbog troškova posete.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

12:37

Default images

Sve pripreme za dvodnevni papin boravak privode se kraju, uključujući i dva masovna verska obreda koje će držati na centralnom gradskom Trgu bana Jelačića u Zagrebu i na hipodromu.

Kako je predviđeno programom posete, koji je pripremilo ministarstvo spoljnih poslova, papu će u subotu dočekati državni zvaničnici, nakon čega ide na razgovor s predsednikom Ivom Josipovićem.

Nakon razgovora s Josipovićem, papa će u nuncijaturi primiti premijerku Jadranku Kosor.

Planirano je i sledi bdenje s mladima na Jelačićevom trgu, na kome se očekuje 50.000 vernika koji će u ograđene zone na trgu moći da uđu samo s ulaznicama.

Papin nedeljni raspored započinje misom na zagrebačkom Hipodromu povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica, na kojoj se očekuje 400.000 vernika, takođe s ulaznicama koje su mogli podići u svojim župama.

Posle podne papa će služiti večernju s biskupima, sveštenstvom, monaštvom i bogoslovima, ukupno 3.000 ljudi, a onda se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali, nakon čega sledi svečani ispraćaj s Plesa.

Vlasti u Zagrebu objavile su da se akreditovalo 1.200 novinara, fotoreportera i kamermana, od kojih će po najavljenom rasporedu, pristup zbivanjima biti omogućen tek malom broju, pretežno fotoreportera i kamermanima.

Hrvatska radio-televizija od ukupno 33 sata papine posete "pokriće" 22, a kako su najavili u toj medijskoj kući, za prenose i video materijale je zainteresovano 25 zemalja.

Protesti zbog papine posete

Poseta pape Benedikta XVI Hrvatskoj ovog vikenda proći će u znaku protesta koje najavljuju pojedine nevladine organizacije zbog razbacivanja narodnog novca na spektakle dočeka jednog čoveka.

Prema najavama, papina poseta Hrvatsku će koštati više od dva miliona evra.

Policija je do sada zbog neprimerenog pisanja na Fejsbuku pretresla kuću jednom mladiću iz okoline Zadra i protiv njega podnela krivičnu prijavu.

Udruženje građana za zaštitu ljudskih prava "David" pozvalo je građane na antipapin protest koji će se održati u petak, dan uoči posete, na Cvetnom trgu u Zagrebu.

Kako navode u pozivu, demonstriraće se zbog neodgovorne vlasti koja štedi na narodu, a razbacuje se narodnim novcem na spektakle dočeka jednog čoveka, kao i rastrošnosti i osionog ponašanja Katoličke crkve koja gradi velelepne palate i živi raskošno i bogato, ne od rada svojih ruku već od nameta narodu i državi.

Protestovaće se protiv nemoralnog i neetičkog ponašanja sveštenstva koje podstiče narod na netrpeljivost i mržnju prema svemu što nije katoličko, zbog mnogih skandala i zločina katoličkog sveštenstva protiv čovečnosti učinjenih u prošlosti i sadašnjosti, kao i nepoštovanja ljudskih prava na međunarodnom nivou.

Portparol zadarske policije Elis Žodan izjavio je za indeks.hr da su protiv 22-godišnjeg Stipe I. podneli kaznenu prijavu za rasnu i drugu
diskriminaciju, jer je na Fejsbuku pisao navodno preteće poruke protiv pape, kao da je "bednik i odvratno đubre".

Policija je pre nekoliko dana pretresla njihovu porodičnu kuću i u njoj našla neprijavljeno oružje, ali nije ulazila u detalje i razloge postupaka.

"U ovom slučaju suspendujemo interes javnosti da to dozna, jer nam je boravak pape bezbednosno pitanje broj jedan", izjavio je Žodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: