Barozo na sastanku sa Cvetkovićem

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koji predvodi delegaciju EU u poseti Beogradu, sastao se s predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 18.05.2011.

23:34

Default images

S predsednikom Evropske komisije iz Brisela su u Beograd stigli i evropski komesar za proširenje Štefan File i Mirloslav Lajčak.

Na sastanku sa zvaničnicima EU učestvuju i ministri u Vladi Srbije.

Portparol predsednika EK Majkl Karničing rekao je da bi Barozo sagovornicima u Beogradu trebalo da prenese poruku da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, ali i da Srbija sama drži ključ svog napretka i da je neophodno više raditi na polju i ekonomskih i političkih reformi.

Očekuje se da će Barozo i File od srpskih vlasti zatražiti da još više ubrzaju reforme, koje podrazumevaju žešći obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom, ali i rešavanje problema lažnih azilanata, koji ugrožavaju bezvizni režim Srbije.

Posetu visokih evropskih zvaničnika predstavnici vlasti u Srbiji, prema sopstvenim najavama, dočekuju spremni. Tako su, kako navode, pripremili predlog za rešavanje gorućeg problema - zloupotrebe vizne liberalizacije. Potpredsednik Vlade za evrointegracije Božidar Đelić očekuje da će predlog naići na odobravanje. Dodatno pojašnjenje ponudio je ministar policije Ivica Dačić. On je najavio pooštravanje kontrole, ali i sključivo bez kršenja ljudskih prava nacionalnih zajednica koje daju najveći broj azilanata.

Uoči dolaska u Beograd Štefan File rekao je za B92 da je jun praktično rok do koga bi Srbija trebalo da završi najveći deo posla na kandidaturi jer će tokom letnje pauze u Briselu već početi procenjivanje toga da li Srbiji treba dati taj status. Osim reformi i pozitivnog izvešaja glavnog tužioca haškog tribunala Serža Bramerca, očekuje se da će Žoze Manuel Barozo i Štefan File podsetiti vlasti u Beogradu da se traže i konkretni rezultati u razgovorima sa Prištinom, što bi moglo da postane i jedan od uslova za pozitivnu ocenu srpske kandidature.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: