Prvi maj: Uranak i apatija

ASNS je pokušao da organizuje prvomajski protest ove godine, ali nije naišao na razumevanje i želju radnika, izjavila je predsednica tog sindikata Ranka Savić.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2011.

11:44

Default images

"Organizovanog protesta 1. maja neće biti zbog apatije koja vlada među radnicima u Srbiji, ali i navike da se ide na prvomajski uranak", navela je Savićeva.

Sindikat je danas potrebniji nego ikada, jer se kriza u Srbiji nastavlja nesmanjenom žestinom, sa sve težim socijalnim posledicama, poručio je predsednik SSSS Ljubisav Orbović u Prvomajskom proglasu.

Orbović je, čestitajući članstvu i svim građanima Međunarodni praznik rada, u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije, pozvao na solidarnost i jedinstvo u borbi za socijalnu pravdu.

"Pozivam vas da solidarni i jedinstveni, pođednako odlučno u odnosu na vlast i kapital, nastavimo svim raspoloživim sredstvima borbu za socijalnu pravdu, istinske vrednosti, rad koji podrazumeva zaradu od koje se može živeti, a ne preživljavati, borbu za više radnih mesta, bolju budućnost i viši životni standard članstva i svih zaposlenih", naveo je Orbović.

Orbović je istakao da zaposleni sve češće i masovnije javno izražavaju nezadovoljstvo, jer su razočarani u zakone koji se krše i ne primenjuju, protiv institucija koje ne funkcionišu, obmanuti pričom o lepom životu sa statusom kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i nezadovoljni neodgovornošću velikog broja poslodavaca. Čuvene tri osmice - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja, za koje su se radnici borili, postale su nedostižan ideal radnika.

Na sto dvadeset petu godišnjicu obeležavanja Prvog maja u okviru međunarodnog radničkog pokreta, Srbiji nedostaje jedinstvo sindikata koji bi predstavljao radnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: