Sankcije EU protiv Gadafija

Evropska unija ozvaničila je sankcije protiv libijskog vođe Moamera Gadafija i saradnika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

18:54

Default images

Sankcije, između ostalog, uključuju embargo na isporuku oružja, zamrzavanje imovine u inostranstvu i zabranu putovanja u zemlje EU.

Odluka o tome je doneta na sastanku ministara nadležnih za saobraćaj, telekomunikacije i energetiku.

"Savet EU danas je uveo embargo na oružje za Libiju i sankcije za osobe odgovorne za nasilje prema civilnom stanovnistvu. EU neće samo primenjivati sankcije koje je doneo Savet bezbednosti UN, već i dodatne sankcije", saopšteno je u Briselu.

EU je, navodi se, zabranila snabdevanje Libije oružjem, municijom i drugim vojnim materijalom, kao i opremom koja se može koristiti za represiju.

Sankcije takođe uključuju zabranu izdavanja viza Gadafiju i njegovim najbližim saradnicima, i zamrzavanje njihove imovine u inostranstvu.

Sankcije protiv Gadafijevog režima su usaglašene na sastanku ambasadora zemalja EU, kao podrška sankcija UN donetim u subotu, a stupiće na snagu po objavljivanju u Službenom listu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: