Rasvetliti zločin

Narodni poslanik Meho Omerović pozvao je na rasvetljvanje zločina koji se pre 18 godina, dogodio u železničkoj stanici Štrpci.

Izvor: FoNet, Tanjug

Nedelja, 27.02.2011.

12:57

Default images

Pre 18 godina iz voza na pruzi Beograd - Bar izvedeno 19 državljanja Srbije i Crne Gore od kojih su 18 bili bošnjačke, a jedan hrvatske nacionalnosti i od tada im se gubi svaki trag.

Da bismo išli napred, naveo je on, moramo odgovoriti svojim građanima koji su neljudi koji su u ime države Srbije počinili ovaj zločin i to prema sopstvenim građanima, jer to dugujemo stradalim i njihovim porodicama.

"Ovo je jedna od najcrnjih mrlja u istoriji Srbije, jer ni posle 18 godina nisu kažnjeni organizatori, naredbodavci i počinioci. Čak se pokušava gurnuti u zaborav činjenica da su ubijeni samo zato što nisu Srbi", naveo je poslanik Meho Omerović.

"Ako to nismo u stanju da učinimo, ukoliko se ne suočimo sa prošlošću i odgovornošću onih koji su činili zločine, onda će naše zalaganje za pravedno i pravično društvo ostati prazna priča", naveo je Omerović.

On je pozvao vlast da pokaže da smo, kako je rekao, spremni da učinimo nešto zbog sebe, "iako to ne piše u Upitniku EU i kada to niko od nas ne traži".

Omerović je ukazao da je to pitanje naše savesti, morala, čovečnosti i, iznad svega - istine, kao i potvrda da smo u stanju da izgradimo pravedno društvo u kome zločin ne sme ostati nekažnjen.

Danas se navršava tačno 18. godina od otmice 19 građana Srbije iz voza na železničkoj stanici Štrpci.

LDP: Opomena i obaveza

Žrtve iz stanice Štrpci danas nisu samo opomena na zločine koji se nisu slučajno dogodili, već su i velika obaveza za našu zajednicu, koja mora da kazni sve odgovorne za ovaj zločin i pruži makar minimalnu moralnu, prav nu, političku i ljudsku utehu ljudima koji su u ovom brutalnom zločinu oštećeni, ocenila je Liberalno demokratska partija.

Ta stranka podseća da je prošlo 18 godina od dana kada je, "kao posledica politike zločina, sumraka humanosti i organizovane akcije ozbiljnog ratnozločinačkog udruženja, kidnapovano i ubijeno 19 građana Srbije, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, posle otmice u stanici Štrpci".

Mnogi inspiratori i počinioci ovog zločina ostali su daleko van domašaja pravde i suda i za to ne postoji nijedno dovoljno ubedljivo opravdanje, ocenjuje LDP.

"Ako su zakoni problem, moramo da ih promenimo. Ako je politika bila prepreka, onda ona to više nikada ne sme biti. Zbog toga je i ovo prilika da učinimo sve da ideologije i politike koje su inspirisale i omogućile ovaj zločin odbacimo, kaznimo i spasimo Srbiju budućnosti od svake mogućnosti njihovog obnavljanja", ističe LDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: