I Sanader na tapetu?

Zagreb -- Hrvatski mediji pišu da je državno tužilaštvo prvi put pokrenulo istragu protiv Ive Sanadera zbog umešanosti u afere "Hipo banka" i "Fimi medija".

Izvor: Tanjug, index.hr Hrvatska
Podeli

Mediji u Hrvatskoj takođe navode da je nekadašnji hrvatski premijer možda i pobegao u SAD.

Samo nekoliko dana pošto je "Jutarnji list" objavio da je Hrvatska, dok je Sanader bio premijer, u 11 dosad otkrivenih korupcionaških afera oštećena za 192,5 miliona evra, portal Index.hr navodi da je protiv bivšeg premijera i službeno pokrenuta prva istraga u sklopu afere "Hipo".

Taj portal navodi da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu u vezi sa 800.000 tadašnjih nemačkih maraka koje je Sanader dobio od Miroslava Kutle, biznismena i, prema pisanju štampe, jednog od 50 najbogatijih Hrvata, kako bi mu omogućio da dobije kredit u austrijskoj banci.

Tužilaštvo je rad na tom predmetu navodno započelo u proleće ove godine, kada je glavni državni tužilac Mladen Bajić kao svedoka saslušao blisku saradnicu Miroslava Kutle, Milenu Šenator, a ona je navodno dala dosad najkvalitetniju osnovu za krivični postupak protiv bivšeg premijera.

Prema njenom iskazu, postoji više dokumenata koji dokazuju da je Sanader dobio"proviziju od 20 posto kako bi Kutli sredio kredit.

Index.hr, međutim, ekskluzivno otkriva i to da je Sanader samo dan uoči hapšenja vlasnice agencije "Fimi medije" Nevenke Jurak sleteo na losanđeleski aerodrom, zajedno sa suprugom i ćerkama, što je pokrenulo spekulacije kako je porodica Sanader napustila Hrvatsku zato što pravosuđe steže obruč oko bivšeg premijera.

Portal navodi da je poslednjih meseci Sanader sve češće boravio van Hrvatske i navodno pripremao teren za beg u inostranstvo, kad i ako to bude potrebno.

Portal navodi i pisanje "Nacionala" da je u Los Anđeles bivši premijer otputovao zato što mu je neko dojavio da Uskok sprema privođenje Nevenke Jurak, osumnjičene inače da je fiktivnim računima oštetila državu za 2,285 miliona evra.

To potvrđuju i navodi "Nacionalovog" dobro obaveštenog diplomatskog izvora koji ističe da je Sanader tokom svog mandata posebnu pažnju pridavao imenovanju diplomatskog osoblja u ambasadi i konzulatima Hrvatske u SAD.

Njihov je zadatak bio da bespogovorno slušaju sve Sanaderove naloge, u čemu je prednjačio bivši hrvatski ambasador Neven Jurica, osuđen na godinu i po dana zatvora i pot godina zabrane bavljenja diplomatskim poslovima zbog nenamenskog trošenja državnog novca.

strana 1 od 74 idi na stranu