Đelić: Napredak u oblasti nauke

U ostvarivanju Nacionalne strategije održivog razvoja u protekle dve godine je, uprkos krizi, napravljen napredak rekao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

19:21

Default images

"Srbija mora da nastavi ovaj put kako bi obezbedila model koji će biti socijalno odgovoran i neće dovesti do raslojavanja u društvu ", naveo je Đelić.

Đelić je kazao da će u narednom periodu biti obezbeđena značajnija sredstva u domenu tehnologije na bazi investicija i ulaganja u projekte naučnog znanja.

On je dodao da nema ni jednog ministarstva i lokalne sredine koja je odustala od ključnih projekata i da su za gradnju lokalne infrastrukture u julu odobrena sredstva od 17,6 miliona evra od Evropske investicione banke.

Đelić je rekao da je protekla godina bila "najbolja" za evropske integracije i da je do sada izdato 2,2 miliona biometrijskih pasoša dok ih je u bivšoj Jugoslaviji Srbija imala 1,6 miliona.

On je ocenio da je nedavno pokretanje ratifikacije ŠP-a povoljan signal za investitore.

"Cilj nije da Srbija bude zemlja jeftine radne snage, već da pronađe prostor u ekonomiji znanja", rekao je Đelić i naveo da Evropa u naučni razvoj izdvaja 1,9 odsto nacionalnog dohotka, SAD tri odsto, a Srbija 0,3 osto, alli da će u narednom periodu taj procenat biti povećan na 0,5 odsto.

Upitan o razlozima izmena Zakona o visokom školstvu, on je rekao da je dobro da postoji zdrava konkurencija između fakulteta i da to znači da svi "igraju po istim pravilima", da se ne desi "inflacija diplomiranih".

"Bitno je da konkurencija između državnih i privatnih fakulteta dovede do kvaliteta nastave, a ne do njegovog smanjenja samo da bi se realizovao 'neki' profit", dodao je ministar za nauku.

Pored obraćanja na konferenciji o održivom razvoju Srbije i dometima evropskih integracija, razvoja ljudskih resursa, smanjenja siromaštva i energetske efikasnosti, potpredsednik vlade je prilikom boravka u Užicu posetio Učiteljski fakultet i preduzeće "Budućnost" koje zapošljava invalide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: