Počeo samit EU-Rusija

Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, predsednik Evropske unije Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastali se u Rostovu na Donu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Neformalna večera predstavlja početak dvodnevnog samita Rusija-EU u ovom gradu na jugu Rusije.

Glavni događaji u okviru redovnog 25. polugodišnjeg samita Rusija-EU počeće sutra, kada lideri Rusije i EU otvaraju zvanične razgovore na visokom nivou.

Kako je ranije najavila pres služba Kremlja, tokom samita biće razmenjena mišljenja Brisela i Moskve o Kosovu i Metohiji i drugim konfliktima u Evropi, kao i o stanju u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Takođe je planirano potpisivanje dvostranog sporazuma o zaštiti tajnosti informacija.

Učesnici bi trebalo da razmotre i suprotstavljanje finansijsko-ekonomskoj krizi, a predviđeno je da se ozbiljna pažnja posveti i problematici globalne energetske bezbednosti, i proceni perspektive jačanja dijaloga Rusija-EU u okviru sprovođenja mehanizma Protokola iz Kjota.

Očekuje se da učesnici razmotre aktuelnu saradnju i sprovođenje pregovora o razradi novog temeljnog sporazuma koji treba da zameni Sporazum o partnerstvu i saradnji, koji je posle 10 godina istekao, ali je automatski produžen.

U cilju jačanja dijaloga Moskve i Brisela ističe se razmena mišljenja o inicijativi Partnerstvo za modernizaciju i nastavak dijaloga o perspektivama ukidanja viznih ograničenja, čije postojanje, prema mišljenju Moskve, destruktivno utiče na sve oblasti saradnje.

Polugodišnji samit prvi je od stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma.

Svet

Sednica SB zbog izraelskog napada

Istanbul, Ankara, Brisel, Tel Aviv, Teheran -- SB UN sazvao hitnu sednicu zbog napada izraelskih komandosa na humanitarni konvoj za Gazu, kada je prema izraelskim izvorima poginulo devetoro putnika.

Svet ponedeljak 31.05. 23:33 Komentara: 126

Osude napada na humanitarni konvoj

Kampala, Brisel, Nakara, Teheran -- Generalni sekretar UN osudio izraelski napad na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć. EU traži istragu. Turska povukla ambasadora iz Izraela.

Svet ponedeljak 31.05. 17:34 Komentara: 6

Pakistan: Ubijena 42 talibana

Kaladža -- Pakistanski borbeni avioni napali su uporišta talibana u regionu Orakzai, na severozapadu Pakistana, i ubili 42, a ranili 18 talibana, saopštili su zvaničnici.

Svet ponedeljak 31.05. 15:47 Komentara: 0
strana 1 od 235 idi na stranu