Počeo samit EU-Rusija

Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, predsednik Evropske unije Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastali se u Rostovu na Donu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Neformalna večera predstavlja početak dvodnevnog samita Rusija-EU u ovom gradu na jugu Rusije.

Glavni događaji u okviru redovnog 25. polugodišnjeg samita Rusija-EU počeće sutra, kada lideri Rusije i EU otvaraju zvanične razgovore na visokom nivou.

Kako je ranije najavila pres služba Kremlja, tokom samita biće razmenjena mišljenja Brisela i Moskve o Kosovu i Metohiji i drugim konfliktima u Evropi, kao i o stanju u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Takođe je planirano potpisivanje dvostranog sporazuma o zaštiti tajnosti informacija.

Učesnici bi trebalo da razmotre i suprotstavljanje finansijsko-ekonomskoj krizi, a predviđeno je da se ozbiljna pažnja posveti i problematici globalne energetske bezbednosti, i proceni perspektive jačanja dijaloga Rusija-EU u okviru sprovođenja mehanizma Protokola iz Kjota.

Očekuje se da učesnici razmotre aktuelnu saradnju i sprovođenje pregovora o razradi novog temeljnog sporazuma koji treba da zameni Sporazum o partnerstvu i saradnji, koji je posle 10 godina istekao, ali je automatski produžen.

U cilju jačanja dijaloga Moskve i Brisela ističe se razmena mišljenja o inicijativi Partnerstvo za modernizaciju i nastavak dijaloga o perspektivama ukidanja viznih ograničenja, čije postojanje, prema mišljenju Moskve, destruktivno utiče na sve oblasti saradnje.

Polugodišnji samit prvi je od stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma.

strana 1 od 235 idi na stranu