Socijalisti porazili Sarkozija

Pariz -- Blok desnog centra francuskog predsednika Nikole Sarkozija pretrpeo je ubedljivi poraz na regionalnim izborima, uspevši da se održi na vlasti samo u Alzasu.

Izvor: Tanjug
Podeli

S druge strane, opoziciona Socijalistička partija osvojila oko 54 odsto glasova na državnom nivou, pokazali su prvi nezvanični rezultati drugog kruga glasanja.

Socijalisti i njihovi saveznici moći će, uz ovakav rezultat, da uspostave kontrolu u najmanje 20 od 22 regiona, dok je koalicija desnog centra osvojila 36 odsto glasova, saopštila je večeras agencija za ispitivanje javnog mnenja "Opinionvej".

Prema ovim rezultatima, krajnje desničarski Nacionalni front dobio je samo 8,7 odsto glasova na državnom nivou, ali je lidera te stranke Žana Maria Lepena, u regionu na krajnjem jugu zemlje, podržalo 25 odsto birača.

Na poraz Sarkozijevog bloka i trijumf socijalista najverovatnije su uticali i slaba ekonomija i rastuća nezaposlenost, kao i niz intriga, počevši od optužbi za nepotizam do debata o nacionalnom identitetu, koji su dodatno narušili popularnost francuskog predsednika, preneo je Rojters.

Zvanični rezultati glasanja trebalo bi da budu objavljeni kasnije večeras.
U prvom krugu regionalnih izbora 14. marta, na kojima je odziv birača bio manji od 50 odsto, Sarkozijevu Uniju za narodni pokret (UMP) takođe je ubedljivo pobedila opoziciona Socijalistička partija.

Sarkozi se uoči izbora trudio da umanji njihov značaj, nazvavši ih lokalnim pitanjem koje neće uticati na reforme, ali je, ipak, rekao da će pomno pratiti rezultate i da su "moguće neke izmene u vladi".

Info

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Rekonstruisana Vlada Kosova

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači obavio rekonstrukcija Vlade Kosova. Zamenjena šestorica ministara i oformljeno novo Ministarstvo za evropske integracije.

Kosovo sreda 31.03. 20:24 Komentara: 0
strana 1 od 991 idi na stranu