Kadeti se školuju na VMA

20 kadeta, studenata medicine na Visokoj školi VMA, školuje se o trošku Ministarstva odbrane.

Izvor: B92

Nedelja, 28.02.2010.

17:15

Default images

Oni se kroz najsavremeniji oblik nastave pripremaju za rad u vojnim zdravstvenim ustanovama, ali i mirovnim misijama. Ove godine upisaće se novih 25 studenata iz Srbije, a očekuju i prvu generaciju studenata iz inostranstva.

Visoka škola medicine VMA osnovana je 22. maja prošle godine, nakon akreditacije i dobijanja dozvole za rad od Ministarstva prosvete.

U septembru je upisana prva generacija kadeta, učenika koji su sa najboljim ocenama završili srednju školu i položili kvalifikacioni ispit za integrisane akademske studije medicine.

“Ja dolazim iz Pirota i osnovna stvar koja me je privukla da upišem ovu Visoku školu je rad organizovan u malim grupama i svako od nas ima svog mentora koji pomaže u ostvarivanju svih ciljeva.”

“Ja sam Bojana iz Priboja. Završila sam gimnaziju. Za mene su uopšte studije medicine kao opredeljenje oduvek bile san i rad na VMA.”

Nastavni program obuhvata sve predmete koji postoje i na drugim medicinskim fakultetima, ali se nastava odvija u malim grupama i u skladu sa najsavremenijim konceptom studiranja.

Teorija i praksa usko se povezuju. Predmet Prvu pomoć, dobili su na samom početku studija i već posle prvog semestra obučeni su da pomognu unesrećenoj osobi i u bolnici i izvan nje, kaže načelnik Klinike za anestezilogiju, profesor Predrag Romić.

“Da pruže pomoć, adekvatnu pomoć i u najtežim stanjima, kao što je srčani zastoj, kao što je prestanak disanja, kao što je teško krvarenje”, navodi on.

“Na taj način smo želeli da odmah od starta osete pravu medicinu i da dobiju ne samo teorijska saznanja i time ćemo se rukovoditi sve vreme studija”, kaže Romić.

Sve kliničke predmete predaju profesori VMA, a predkliničke koji se razvijaju na fakultetima, poput anatomije, profesori sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

U okviru 34 izborna predmeta proučavaju se i specifične vojne discipline kao što su: zbrinjavanje u masovnim katastrofama, osnovi ratne hirurgije, vazduhoplovna medicina, medicina ronjenja, post stresni sindrom, medicinski rad u teškim uslovima.

Dekan Visoke skole VMA, akademik Miodrag Čolić, kaže da će studenti moći da se uključe u naučno-istraživačke projekte VMA i da učestvuju u kliničkom radu te institucije.

“Mi ćemo im omogućiti da kroz školovanje mogu da se opredele i za naučno-istraživački rad i da u toku samog školovanja se uključe u naše naučno istraživačke projekte”, kaže Čolić.

“Naši kadeti stanuju u Internatu VMA za vreme školovanja, imaće priliku da i popodne i u toku noći dežuraju zajedno sa kolegama i da se već u toku studija shvate šta znači jedan ozbiljan klinički rad”, objašnjava on.

Po završetku studija radiće u garnizonskim ambulantama, vojnim medicinskaim centrima, pri mirovnim misijama. Najbolji će dobiti specijalizacije u VMA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: