Ni Island ne može preko noći u EU

Ljubljana -- Jelko Kacin pozdravlja stav Evropske komisije da ni Island ne može preko noći da uđe u EU, što je dobra poruka i zemljama zapadnog Balkana.

Izvor: B92
Podeli

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin saopštava da iskreno pozdravlja preporuku koju je, u utorak, dala Evropska komisija da počnu pregovori za ulazak Islanda u EU.

Mišljenje EK izneto u preporuci kaže da iako je Island, uprkos svom finansijskom slomu 2008. godine, praktično spreman za ulazak u EU, ispunjava veliku većinu ekonomskih i političkih kriterijuma, ipak pred sobom ima još neke od važnih koraka do ulaska u EU.

"Realni izveštaj Evropske komisije je, istovremeno, i poruka drugim kandidatima da se u EU ne može prečicom", rekao je Kacin dodavši da je to, kada tako mala država poput Islanda, uprkos jakim institucijama i duboko ukorenjenoj demokratskoj tradiciji i tržišnoj ekonomiji koja funkcioniše, ne može da postane članica EU preko noći, prava poruka i podsticaj svim državama zapadnog Balkana da još više podstaknu reforme.

Kacin danas još jednom podseća i na jučerašnju izjavu komesara EK Štefana Filea, koji je rekao da "ako nema prečica za Island, onda se utoliko manje mogu očekivati bilo gde na zapadnom Balkanu".

strana 1 od 251 idi na stranu