Hag: Nastavak rasprave o Kosovu

Hag -- Predstavnici Velike Britanije i Holandije ocenjuju da je nezavisnost Kosova u skladu s međunarodnim pravom, dok Rumunija tvrdi da se tako krši Rezolucija 1244.

Izvor: Beta
Podeli

U finišu usmene rasprave u Hagu, zastupnici Velike Britanije, koja podržava nezavisnost Kosova, tvrdili su da Rezolucija 1244 nije isključivala otcepljenje, kao i da nigde u tom dokumentu nije napisano da je za rešenje pitanja konačnog statusa potrebno odobrenje Beograda.

Iznoseći i svoju ocenu stanja u regionu, Britanci su ocenili da Demokratija u Srbiji nije mnogo starija nego na Kosovu, pa ipak i Srbiji i Kosovu predvideli su zajedničku budućnost u Evropskoj uniji.

"Teritorijalni integritet nije adut jači od svega drugog u međunarodnom pravu. Taj princip primenjuje se u kontekstu odnosa između dve zemlje a prvenstvena funkcija mu je da zaštiti jednu zemlju od intervencije spolja. To nije princip koji određuje unutrašnje uređenje jedne zemlje a još manje je garanacija protiv bilo kakvih promena", rekao je zastupnik Velike Britanije Džejms Kraford.

Holandija je uveravala sudije da je narod Kosova imao pravo na samoopredeljenje i otcepljenje od Srbije zato što su vlasti u Beogradu godinama sistematski kršile građanska i ljudska prava Albanaca

"Posle više puta prekršene obaveze da Srbije da poštuje svoje obaveze u vezi sa pravom naroda Kosova na samoopredeljenje, od naroda Kosova nije više se više moglo očekivati da živi u istoj zemlji sa srpskim narodom. U ovom slučaju narod Kosova je potražio je rešenje koje međunarodno pravo dozvoljava u slučajevima teškog kršenja ljudskih prava", kazala je Lizbet Lajnzad, zastupnica Holandije.

Potpuno suprotan stav zauzeli su predstavnici Rumunije.

Ne sporeći da je tokom devedesetih na Kosovu bilo kršenja ljudskih prava, zastupnik Rumunije rekao da međunarodna zajednica na njih nije odogovorila podrškom otcepljenju već Rezolucijom 1244, koja nije predvidela nezavisnost. Vlast u Srbiji se promenila, podsetio je zastupnik Rumunije.

"Secesija ne može biti zasnovana na činjenicama od pre deset godina, niti na pretpostavkama o budućnosti, kao što sugerišu neki učesnici, uključujući holandiju. U trenutku secesije vlasti u Srbiji nisu izlagali narod Kosova lošem tretmanu koji bi opravdao odluku o otcepljenju", rekao je zastupnik Rumunije, Kosmin Dinesku.

Usmena rasprava završava se argumentima koje će izneti Vijetnam i Venecuela, države koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Kosovo

CG: Kosovo da prizna Crnogorce

Podgorica -- Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da će ukaz o postavljanju crnogorskog ambasadora u Prištini potpisati tek kada Kosovo Crnogorce prizna kao manjinu.

Kosovo četvrtak 31.12. 08:20 Komentara: 11

Produžen pritvor Nazimu Blaci

Priština -- Međunarodno veće prištinskog opštinskog suda odlučilo je da za dva meseca produži kućni pritvor Nazimu Blaci, osumnjičenom za učešće u političkim ubistvima.

Kosovo sreda 30.12. 15:38 Komentara: 1
strana 1 od 45 idi na stranu